Адска градина

май 18, 2011

Приеха дъщера ни на първо класиране. Беше в гранична група и беше изтеглена на лотария с шанс 13/32. Градината е на около 10-15 мин. пеша, но шансовете ни в тази, която е на нашата улица, бяха нулеви.

Пиша това, за да кажа на Софийска община да не си мислят, че са направили нещо велико с автоматизиране на процеса по класиране. Цялата процедура е организирана по начин, който те кара да с чувстваш жалък, нищожен и недостоен да участваш в класирането. Родителите тръпнат цял април, пренареждат градини през ден и ходят да палят свещи по църквите. Къде на шега, къде на истина, лично дадох съвет на един нов татко да изчака с признаването на новороденото си дете, тъй като това ще им даде точка при бъдещо кандидатстване за детска градина.

Класирането е само първата стъпка. Следва записването. За да запиша дъщеря си трябваше да събера 7 документа. С по-малко документи кандидатствах за банков кредит и си купихме апартамент. А ние все пак сме от баналните случаи. Сигурно има семейства, които трябва да съберат 12-15 документа. Бях поканен в стаята на директорката, където тя заедно със сестрата и още една лелка буквално изчетоха всеки документ буква по буква и даже успяха да намерят пропуски, заради които да ме върнат.

Въпреки че в крайна сметка успях да запиша дъщеря си, аз се чувствам кофти от целия процес. Не искам да си представям как пък се чувстват родителите на двата пъти повече деца, които в крайна сметка не са класирани.

Advertisements

2 Коментари “Адска градина”

  1. Бо/Яна Says:

    И Михаела я класираха на първото класиране (след като една година не се вреди за ясла, обаче). Не в градината на 5 минути от нас, а в тази на 10-15 мин. По същите причини – в близката градина имаше 7 места за първа група. Когато баба ти е лелка в ДГ, получаваш допълнителни точки, обаче когато майка ти е педиатър в Университетска болница… еми – който за к’вото е учил, нали така…

    Ходиха да се записват с баща й – ТРИ пъти.

  2. TAfricanski Says:

    Чувал съм, че в Хасково има доста свободни места в детските градини. Всеки трябва да прецени кое е по-важно за него.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: