Разни ИТ събития

февруари 25, 2011

Имах богата седмица откъм ИТ събития. В сряда вечерта присъствха на „ИТ проект на годината“. Събитието беше лъскаво, съвпадаше с двадесетата годишнина на в. Computerworld и въобще доста от ИТ муцуните бяха там.

ИТ проектите, които спечелиха и в двете категории – обществен сектор и корпоративен сектор оставиха смесени чувства у мен. По-лошото е, че и подгласниците не бяха много убедителни.

В обществения сектор спечели електронната община на Стара Загора в съревнование с някаква система за чистене на данни в НАП и някакъв проект във ВСС, в който участваха толкова много изпълнители и консорциуми, че конферансието се задъх, докато ги изчете. Няма нищо лошо в проекта за електронна община на община Стара Загора, но фактът, че го награждават означава, че това е все още екзотика. Моите спомени са, че още през 2009, а може би и по-рано, имаше европейско финансиране точно за тези проекти и очакванията ми бяха, че електронното правителство на ниво община вече е стандарт, а не екзотика.

В корпоративния сектор спечели изключително странният проект на Миролио по мигриране на код на COBOL от мейнфрейм към AIX. Май не само на мен ми беше странно да чувам думите кобол и мейнфрейм през 2011, а още по-странно е, че такъв проект стана проект на годината. Той се конкурираше с проект за disastare recovery на Enel и проекта с касите на самообслужване на Крафур. Вярно е, че годината беше кризисна, но и трите проекта ми се сториха някак си недостатъчни. Ако търсим новаторство, моят избор би бил Карфур.

На следващия ден имаше конференция на тема унифицирани комуникации. Почти всички презентации бяха изключително скучни и досадни, въпреки че материята се оказа доста интересна. Накратко – технологичните компании се опитват да пробутат като нов хит унифицирането на вътрешнофирмени комуникации – чатове, мейлове, видео, аудио и въвеждането на колаборация и социални мрежи вътре в компанията. За съжаление аз все още не мога да намеря обективни доказателства, че тези технологии и системи могат да подобрят работата и резултатите на компаниите.

Advertisements

One Response to “Разни ИТ събития”


  1. […] беше лъскаво, съвпадаше с […] Прочетете повече -> WordPress.com Top Posts Постъпили търсене Условия:ит събития през […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: