Много или малко

февруари 9, 2011

Днес приключва електронното преброяване. Вчера излезе новината, че преброилите се електронно са около 2.2 млн. човека. Остава въпросът това много ли е или малко?

Еднозначен отговор май няма. От гледна точка на това, че толкова масова Интернет инициатива в България се случва за първи път, то тези 2.2 млн. са си успех.

От друга страна обаче статистиката казва, че процента на прониквне на Интернет в България е 47.5% или около 3.4 млн използват активно Интернет. В този случай излиза, че 1.2 млн човека, които използват Интернет не са използвали електронното преброяване. Това е доста неточно по проста причина, че аз например преброих 4 човека, но Интернет ползваме само 3 – четвъртия още не дорасъл, но при това допускане непреброилите се електронно ползватели на Интернет са даже още повече. 

Интересен факт е, че 92% от преброилите се са в градовете, което общо взето може да се направи от голяма част от София, Варна, Пловдив, Бургас, Търново и Стара Загора например.

Според вас тези успешно или неуспешно е електронното преброяване?

Advertisements

6 Коментари “Много или малко”

 1. Явор Says:

  Когато интерпретираш вчерашните данни, не забравяй, че ние българите обичаме да оставяме всичко за последния момент.

  • grigorweblog Says:

   Е, аз ги закръглих с няколко десетки хиляди, така че съм сравнително точен. Съмнявам се да има съществени изменения през последния ден

 2. longanlon Says:

  лично мене приятно ме изненада тая цифра

 3. Ani Says:

  Опитах да се преброя, но не стана, защото системата отказва да генерира код, ако не са преброени всички живущи в жилището/апратамента (записани секция “Жилище” на картата), независимо дали са от едно домакинство.

  Т.е. ако лицето което попълва преброителната картата в интернет живее със съквартиранти, с които обаче не е в едно домакинство, се налага те да му предоставят всичките си лични данни (ЕГН, месторабота, длъжност, постоянен адрес, предишни адреси и т.н.), за да ги преброи. Според мен това си е недомислица.

  Ако имаше възможност системата да генерира някакъв код само за попълнените секции “Адрес” и “Жилище”, който да може се препраща на лицата, които са в отделно домакинство, но живеят в същото жилище, нямаше да се налага излишно споделяне на лични данни.

  Може би случаите като моя са рядкост, но все пак точно млади хора, които ползват интернет не могат да се преброят поради тази причина.

 4. Божо Says:

  Ами като се има предвид, че не се броят всеки човек по отделно, а домакинства и семейства, може да се каже, че почти всички, ползващи Интернет са се възползвали от услугата.


 5. […] се запитах малко или много са преброилите се елктронно българи, като един ден […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: