Нищо лично, просто бизнес

септември 10, 2010

Вчера сутринта по сутрешните блокове никой не спомена святата дата. Рекох си, че най-накрая хората са се светнали, че не е толкова свята. После чух за някакви декларации и контрадекларации в парламента, а Нина ми разказа, че  в Борисовата градина имало двайсетина пенсионери с десетина полицаи охрана. Някакъв градски луд напсувал един от пенсионерите на „комунист“, а онзи го пребил от бой.

Днес гледам фотогалерията на „Дневник“ от откриването на руския детски лагер в Камчия и се дивя. Толкова много неща правят впечатление, че не знам откъде да започна. Първо хубавото – руснаците направили лагер за деца. Чудесно. В лагера работят 400 човека от околността. Браво. Дотук беше хубавата част. Защо баш на девети септември трябваше да го откривате, при положение, че мястото е пълно с деца и очевидно работи от доста време? Защо са раздавани папки със заглавие „Руски пълководци, сражавали се за свободата на България“? Защо на събитието присъстват руски военни ветерани? Защо директор на лагера е „бивш първи секретар на бившия Димитровски комунистически младежки съюз“? Защо охраната на лагера се извършва от фирма на бивш офицер от УБО и бодигард на Тодор Живков? Защо има плакат „Россия и Болгария – вместе навсегда“?

Струва ми се, че руснаците, а и голяма част от българите още милеят по онази зависимост на България от Русия. Какво толкова щеше да стане, ако събитието беше на 1 септември или пък на 9 май? Ако ги нямаше военните ветерани и глупавите плакати, а изпълнителният директор и охраната бяха избрани на пазарен принцип. Щеше ли да е по-лош лагера и инвестицията? Нямаше да я има символиката и щеше да е просто бизнес. Явно и едните и другите още не сме дораснали.

Advertisements

2 Коментари “Нищо лично, просто бизнес”

 1. Irina Says:

  военните ветерани винаги ще са там. те са важна част от руското/съветското минало и настояще, при това много важна част. за тях това са техните дядовци и бащи. всеки един руснак каквото и да говори вярва, че Русия е спечелила Втората световна война и че е ако не е била Русия, Хитлер е щял да продължава да вилнее из Европа. Не казвам, че всичко в този лагер е правилно, а просто че нещата в Русия си имат логика, която отвън изглежда абсурдна и може да бъде разбрана само ако сте живели там и познавате добре руснаците…

 2. Св Says:

  Няма нищо лошо в това БГ да поддържа добри отношения с Русия, даже напротив – стратегически би било изключително изгодно за нашата малка, скромна страна.

  Проблемът е, че политиците ни искат да сме хем с Русия, хем със САЩ, а и в ЕС (въпреки, че почти не ни дреме какво мислят ЕС за нас), но просто съответните „умни глАви“ не владеят политическата игра и дипломацията. В резултат „Великите Сили“ усещат нашите мижави напъни и ни ебават както си искат, начело с Русия 🙂
  Така е било, така и ще бъде, следвайки простата максима „прост народ, слаба държава“….

  И конкретно по темата – изобщо не се учудвам, че Русия си развява байряка из БГ. Зависимостта на БГ от Русия/СССР не възниква на 09.09, а много по-рано, дори преди 03.03, може би когато Русия е осъзнала интересите си на Балканския полуостров, и не приключва на 10.11, нито пък ще приключи с напъните на бат’Бойко „голям да го вади“ и за Белене, и за Южен Поток, и за Бургас-Александрополис.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: