Сборно

август 3, 2010

Бях в отпуска във Варна и изкарах голяма част от времето си на плаж или в Морската градина. Беше предимно хубаво с няколко изключния.

***

Единствения плаж в рамките на града, който си заслужава, е Рапонги. Лошото е, че е доста скъп – чадър с два шезлонга закръглят на 20 лв.

***

Морската градина тази година е под всякаква критика. Постройките в градината стават все по-големи и все по-настъпателно пълзят към центъра на парка. Градината е отворена за автомобили и много варненци предпочитат да паркират по сенчестите алеи и полянки вместо на крайбрежната алея. На нея вечер пък се води неравностойна битка между шофьори и пешеходци поради нелепата липса на тротоари.

***

По отношение на даването на предимство на пешеходците варненци са още в неандерталската епоха – при появата на пешеходец на хоризонта, колата задължително се ускорява, за да се мине пред него. Без значение дали  е възрастен човек или пък майка с деца и количка. 

***

Крайморските кръчми са намалели в пъти, но за сметка на това действащите са придобили размерите на халета. Единственото заведение с нормална храна и забавление за децата остава „Сардиния“. За сметка на това цените там са повече от брутални. Ценообразуването е по следния начин 5.55, 6.66, 8.88,…. Българския алкохол е по 3 лв (или май беше 2.88). В събота вечер нямаше празно място по кръчмите.

***

Във Варна има Mall и Grand Mall, които са на една пресечка разстояние. Сега завършват и Towers of Varna, което пък ще се пада още един светофар по-нататък. Ще се получи малко като Orchard Road в Сингапур. Дано само да ги запълнят, защото първият псевдомол на Варна стои трагично изпразнен срещу курортна поликлиника. Между другото Grand Mall евсе още на 60% празен. Малкото неща, които работят са Карфура, киното и Зара.

***

Цените във Варна са шокорищо по-високи от тези в София, като говорим както за стоки от първа необходимост, така и за цени по заведения, дрехи, техника и т.н.

***

Лятото във Варна е кошмарно време за бягане, дори в Морската градина. Сутрин температурата е 25 градуса, а влажността е доста висока. След 20-ия километър маратонките ми подгизваха от пот до степен да джвакат и да оставят мокри следи по пътя.

***

Бяхме на сватба на Златните. Много хубава сватба се получи, а да чуеш как Уикеда свирят „Сватба“ на сватба, твърдейки, че за пръв път озвучават такова събитите – безценно.

***

Ходихме в Aquapolis-а на Златните семейно. Официалните цени са 30 лв. на калпак, но ако попитате за семеен билет за българи от касата ще ви изпратят в Администрация, където ще ви вкарат цялото семейство за 40 лв. Не е редно, но пък забавлението си заслужава.

***

Ходихме до двореца и градината в Балчик, на Калиакра и на плаж в Русалка. Двореца и градината са много добре поддържани и винаги са си заслужавали посещението. Билета за възрастен е 10 лв., а за дете – 2 лв. Градините са много приятни точно сега, защото почти всички цветя за нацъфтели. На Калиакра няма кой знае какво за гледане, освен вятърните паркове и гледката от скалите. Там обаче няма едно храстче да направи сянка, така че избягвайте  ходене по пладне. На Русалка пък има вълшебен плаж.

***

Една вечер ходихме на Рапонги да слушаме Rumba Aficionado. Комбинацията от плаж, китарна латино музика и коктейли беше изключително приятна. Горещо препоръчвам.

Advertisements

One Response to “Сборно”

  1. Nina Says:

    Бях с теб навсякъде, без бягането в Морската, и знам, че си изкарахме чудесно. Това обаче, което чета тук: „мрън-мрън-мрън“.?? Приятно изкарване на остатъка от лятото във вълшебна София!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: