Статут

юли 6, 2010

Вчера се загледах в Glee по съвет на opexume. Сериалчето е по-скоро за тийнове, но пък цинизма на учителите и директора на училището ще бъдат разбрани само от възрастните. Както и да е, гледах само 2 епизода и още нямам мнение. Замислих се обаче за нещо друго. И в това училище, като във всяко друго американско училище в американски филм, готините бяха футболистите и мажоретките. Сигурно има някаква дълбока народопсихология и много традиции зад това. Да не забравяме още, че за да си спортист или мажоретка все пак е необходимо и атлетично тяло. Излиза, че от една страна те са популярни, защото са привлекателни, от друга страна пък те вършат нещо, което е ценено високо от обществото.

Сетих се обаче, че в българските училища спортните клубове и всякакви мажоретни състави, хорове, оркестри и т.н. не са чак толкова развити, пък и не са ценени от обществото, за да допринасят за култовия статут на учениците в тях и се замислих кое дава култов статут на едни ученици, а прави други лузъри в днешното българско училище. Идеи?

Advertisements

3 Коментари “Статут”

 1. Калина Says:

  аз мисля, че лузърите са ниски, грозновати, с комплекси, които се опитват да избият с яко учене, много дипломи и сертификати.

  тези с култов статут – може би обратното.

  поне така аз мисля 🙂

 2. opexume Says:

  За да не ти развалям гледането няма да пускам спойлери,но това което ти е направило впечатление в първите серии търпи невероятни обрати към края на сезона.И точно с това е силен този сериал.
  По темата за „родните“ критерии говоря от личен опит за района на София и полите на Витоша:
  1.На първо място породено от невероятното избиване на комплекси е това кои са мама и тати.Ако те са сред силите на деня детето неизменно е популярно-„сина на главния прокурор“ или „щерката на кмета“.Парите на родителите са предпоставка за незабравими купони в къщи със собствени киносалони,басейни и боулинг писти
  2.Външният вид както се спомена по горе е на следващото място,все пак една преждевременно развита блондинка с разкрепостено мислене би ударила в земята по брой фенове грозновата очилата фенка на 4итанка.ком,
  3.За мен най-важният фактор е характера на самата персона,първите седем годинки,личното мнение и отстояването му,комуникативните умения.Имам приятел ,който е нисък и грозноват,но е комуникативна личност,душа на компанията и проблема с жените му е как да не изневери на приятелката си.
  Или пък може да си най-голямата красавица,дъщеря на известни родители и пак да си останеш лузър,защото нямаш характер и не може да се чувстваш щастлива.Винаги ще се питаш дали“Той е с мен заради парите?“ и ще се правиш че не виждаш изневерите.

 3. grigorweblog Says:

  Хм, по вашите думи излиза, че „готините“ в БГ училищата са популярни с неща, като пари и външност.
  Досега винаги са ми били смешни образът на популярния футболист и мажоретка в американското училище, но те градят популярността си освен на външност и пари(евентуално), така и на труда и уменията си във вид на успешна игра или представление. Американската действителност започва да ми изглежда по-смислена от бг.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: