Обиколката на Витоша – Tips and tricks

юни 28, 2010

Обиколката на Витоша беше на 26-и. Аз не се справих и се откзах на 63-ия километър, между Ярема и Брезите, където бях точно за 13 часа. Имаше 100-ина пешаци и тъй като никой не ме посъветва нищо, когато помолих, сега аз ще предам ценен опит за догодина.

Обиколката започва в полунощ за скороходците. Аз бях спал само 1 час след нормален работен ден и липсата на сън определено беше един от най-силните фактори за представянето ми. Предполагам, че е по-добре преди състезанието да си обърнеш съня и да спиш през деня преди старта.

Тази година беше доста хладно (през нощта в планината дъхът ни се виждаше), но докато човек се движи това не е от съществено значение. Активните скороходци и бегачите стартираха по клин/шорти и тениска. По-разглезените стартирахме с леко яке върху тениската.

Носих си маратонки,  с които да тичам в някои участъци. Реално тичахме съвсем малко, между пункта на Студена и Боснек. Добре, че си имахме обоз, който после ни разтовари от ненужен багаж. За този терен са необходими леки планински обувки за пешаци или маратонки за планинско бягане за бегачи. По-добре да са водоустойчиви, тъй като част от участъците са с доста кал и локви, които велосипедистите разровиха още повече.

Не е необходимо да се носи много храна, тъй като организаторите предоставят такава на пунктовете. Може би само някакви по-специални високоенергийни храни. Тази година имаше сандвичи (чух че са 1000 сандвича, ръчно правени от организаторите – евала), сушени плодове и мюсли барове.

Вода имаше на всеки контролен пункт, които бяха на разстояния между 8 и 15 км. При положение, че при тичане изпивам 500 мл за 10 км, мисля, че една малка бутилка е абсолютно достатъчна + предварителна хидратация преди състезанието и много пиене на вода по пунктовете. Аз не успях да си планирам нещата добре след Ярлово и на Ярема вече много страдах. Добре, че един пич имаше излишна и ми даде.

Хубаво осветление е абсолютно задължително за през нощта. Ние бяхме малко след Кладница, когато започна да се развиделява, но бегачите по това време вече са били на Чуйпетлово. Сигурно са имали много стабилно осветление.

Организаторите и съдиите са много мили и приятни хора, дължим им страхотно благодаря за услията и организацията, но трябва да отбележа, че не трябва да им се вярва, ако ги питате за време и разстояние. Може да си мислят, че е мотивиращо, но определно лафове от рода „Ей тук зад баира“ или „Вече сте на половината“, при положение, че сме на 34-и километър с нищо не помагат на участниците. Височинната карта на сайта е разграфена с километри и е съвсем вярно относно километри и денивелация. Моят Forerunner 305 издържа геройски 13-те часа.

В заключение ще поздравя завършилите и победителите с нечовешките резултати и ще благодаря на Иван за компанията и на Тишо за логистичната подкрепа. Догодина пак.

P.S. по неофициална информация на 29.08.2010 ще се проведе скоростното изкачване НДК – Черни връх.

Advertisements

3 Коментари “Обиколката на Витоша – Tips and tricks”

  1. Martin Says:

    Пускай се с колело и… сори за локвите и на нас не ни влизаха добре 🙂

  2. J.. Says:

    „не трябва да им се вярва, ако ги питате за време и разстояние“ – хахаха – точно така е! И аз съм го страдала по същия начин:)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: