На салфетка

април 30, 2010

Ще използваме за база на сметките заплата от 1000 лв. Човек, който е вземал до момента 1000 лв. и ги е изхарчвал до края на месеца всъщност е платил 166.67 лв. ДДС за да консумира стоки и услуги на стойност 833.33 лв. Ако ДДС стане 24%, тогава човекът би консумирал стоки и услуги на стойност 806.45 лв. и би платил 193.55 лв. ДДС т.е. човекът месечно ще употреби стоки иуслуги, които са с 26.88 лв. по-малко, което от гледна точка на човекът изглежда като да му намалят заплатата с 2.7%, ако не вдигат ДДС.

Това е чисто математическа сметка, която няма нищо общо с действителността. Заради „закръгления“ и други търговски трикове, цените няма да се повишатс 4%, а с 5-6% и съответно месечното потребление ще намалее не с 27 лв, а поне с 30.

30 лв. са 3 кг. месо, риба или кашкавал, или 20-ина литра мляко, или 40 кисели млека, или сметката за ток, или сметката за телефон, или месечните сметки за телевизия и Интернет, или 35-40 бири, или може би месечен абонамент за фитнес, или скромно ходене на кръчма, или 10 кутии цигари.

Вие от кое ще се лишите?

Advertisements

9 Коментари “На салфетка”

 1. MadWizard Says:

  Аз лично ще предпочета, да почна да си крия доходите от държавата и вместо да им внасям всеки месец 400 лв под формата на кви ли не осигуровки, ще започна да работя, както останалите, на минимална работна заплата.

  В крайна сметка криза е!

  • Hambo Says:

   Ще се лиша ща – не ща от шантавите луксозни баби, които непрекъснато си вдигат цената безбожно много… Друго нещичко, което ще направя с още по голямо удоволствие е да се самонастаня в някоя прекрасна пещеричка и да поставя отново началото на тъй наречения пещерен туризъм или комунизъм, все тая…Ще се облека като дивак първа степен, с нужните кожи без подплата и със една доста прелестна тояга и с очарователния вик Яба яба хуу! ще привличам вниманието на нашите пишман – министри и депутати… Белкем някой от тях се сети да ми поддаде някой неоглозган от него кокъл…С пещерен поздрав ваш Флинстоун

 2. mumintrol Says:

  себе си няма да лиша от нищо, а държавата – от колкото може повече

 3. Yasen Says:

  Нека не се лишаваме от нищо засега 🙂 нека даже намалят ДДС-то на 16%, така ще ми останат пари да пропуша най-накрая.

  А пък след няколко месеца ще те питам ти от какво ще се лишиш като ти намалят заплатата с 20% или по-интересно, се случиш от тия 20% дето са ги съкратили.

  Аз от икономика не разбирам, ама виждам как гърците си продават държавата, щото не са си вдигнали ддс-то като е трябвало.

  А като взема и предвид това, че в южна България фалираха всички гръцки фирми и че половината банки са с гръцко участие, май май по-добре да го вдигнат а?

  А, и не изопачавай нещата, ще го вдигнат с 1-2%


 4. сивата икономика ни кефи.

 5. MARIAN SCHWARZ Says:

  Kakvi sa tiya 20%?!??? G-n Dyankov, vidyahte li v USA i zaplatihte li nyakade takav %??? 20 %!
  Ta tova e ograbvane posred byal den! Ne povishavayte DDS , a tryabva da go namalite na 7.
  Kriza e navsyakade..Ne se opravdavayte s neya!!!
  Ako ne znaete, kak se raboti, mozhe bi shte se nameri drug znaesht chovek.

 6. Twis7 Says:

  Няма да увеличат ДДС,нали половината държава ще умрем от глад.А,пък недай си боже го направят,ако не се вдигнем на бунт,значи не сме народ,нямам думи :X


 7. Източници от правителството съобщиха, че Бойко решил да постъпи справедливо както винаги и да изравни ДДС с основната лихва в страната. Но не със сегашното равнище на ОЛП от 1%, а с нивата непосредствено преди въвеждането на валутния борд.

 8. grigorweblog Says:

  @Yasen – На гърците последният им проблем е ддс-то, както и в България междувпрочем. Увеличението на ДДС-то се поема от абсолютно всички и отговаря на едновремешния призив „Дайте да дадем“. Айде първо да отрежем разходите, ама като хората, пък после да видим дали трябва да додаваме.
  А, и не изопачавам нещата – по времето, когато писах този постинг това беше идеята за повишението.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: