Схема

април 27, 2010

Прочетете тази новина (от dir.bg) и да поразсъждаваме върху типичния стил изказване от представителите на ГЕРБ напоследък:

Общо 90% от децата, класирани за прием в детските градини в столицата, са влезли по първо желание, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
Само 3000 места не стигат в детските градини в София, въпреки че подадените документи за прием в градините и яслите е за 12 000 деца, сочат данните на столичният кмет, цитирани от „Фокус“.

Около 1500 от новорегистрираните за прием са били новородени и нямат право на класиране в детска градина.
„Родители регистрират новородените си бебета в системата, а те нямат право да участват в класирането, и затова се получава такъв голям брой деца. Реално обаче за първа група чакат 2000 деца, за втора група – 1000 деца, а за трета група недостигът е преодолян“, съобщи Фандъкова.
Тя  посочи, че на 1 май ще бъдат класирани децата за незаетите 180 места след първото класиране за детски градини.

По думите на столичния кмет основният недостиг на места е в яслите, който  трудно може да бъде преодолян. 
До края на годината трябва да бъдат открити 2000 нови места. След като бъдат направени трите класирания, всяка седмица ще се прави текущо класиране за свободните места, уточни Фандъкова.

Днес тя откри нова сграда на детска градина „Сарагоса“ в район „Сердика“. Това е третата детска градина, която се открива тази година. В нея ще бъде открита и една яслена група. Преди построяването на новата сграда, в детската градина е имало 4 градински групи, но поради недостиг на място децата са били разположени в коридора на градината. Общо сега в градината ще се обучават 160 деца.

 
Схемата е добре отработена от ББ и явно всичко останали партийни представители доста добре са я усвоили:
1.Замеряне на зрителя/слушателя с достоверно звучащи числа:
– Според кметицата 90% от децата са класирани по първо желание. Истината е, че за първо желание се дават 3 точки, които са жизнено необходими, за да имаш някакви шансове въобще. Кметицата може да се радва, че 90% са приети по първо желание, а аз се учудвам, че въобще има такива, приети по второ и трето желание.
– Следва още замеряне с цифри, от които не е ясно колко общо са кандидатурите, новородените сметнати ли са вътре или не, защото, само да ви открехна, системата е достатъчно добра, за да не ги допусне в класацията въобще и т.н.
2.Кратко споменаване на истинския проблем
– Колко от вас прочетоха изречението за яслите. Аз го хванах на второ-трето четене. Истината е, че яслите въобще не са включени в системата, така че там битката е мътна и кървава и се води по старите правила. Яслените групи в ОДЗ-тата пък са толкова малки, че там могат да попаднат единствено деца с мнооого точки, примерно едновремено сираци и с комлект родители под запрещение.
Между другото, дали някъде се мерна идея за решаване на този проблем?!? Въпросът е реторичен.
3.Даване на гръмко обещание – До края на годината още 2000 нови места. Хм, 2000 места са 100 групи по 20 деца, което значи 100 помещения, 200 учителки и 100 лелки. А дано, ама надали!
4.Финален куриоз – замазване на изказването с финален куриоз, как са били нещата досега. В случая 160 деца спали в коридора. Да не стане като във един стар виц – може да се окаже, че не са 160, ами 16, не са деца, ами служители в градина, не са спали, ами са чистили и не в коридора, ами на двора.
Горния шаблон може да се приложи  към почти вяко изказване на ББ и съм сигурен, че ще пасне идеално, така че гледайте с очите си, слушайте с очите си и четете между редовете.
Advertisements

5 Коментари “Схема”


 1. И на мен ми изглеждаше като да има алгоритъм в тая работа. Жалко само, че точно който трябва, едва ли ще го прочете. А и да го прочете – дали ще му повярва?


 2. Не си прав за яслите, яслите са включени в системата и децата ми (близнаци, родени 2008-ма), както и племеничката ми, родена 2007-ма ми бяха класирани без всякакви привилегии в яслите. В нашата група има 3 или 4 двойки близнаци, не са виновни децата, че са се родили такива.

 3. Св Says:

  Напълно споделям мнението ти, т.като от любопитсво покрай Таня, разгледах системата ….. Горе-долу си направих същите изводи докато четох статията. Едновремено ми стана малко смешно и много, много тъжно къде сме и на къде отиваме.

 4. Дими Says:

  Дайте да съебрем пари за тези детски градини.

 5. Ваня Says:

  Даваме всеки месец десятък, нали? 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: