Пак за забраната на пушенето

февруари 22, 2010

Дискусии от рода „Ти ме тровиш, а ти пък ми ограничаваш правата“ са абсолютно безполезни, защото залагат на емоционалното и по-кресливия печели.

Затова се разрових за малко статистика от там, където има Smoking ban от години.

Любимата ми Нова Зеландия е въвела smoking ban от 01.01.2005. Имало е същата истерия от страна на собственици на заведения. Една година по-късно излиза статистика, за това което се е случило през този период. Документът е тук. Няма да се занимавам с всички аспекти, а само с основния аргумент на депутатите, които искат отмяната на забраната в България, а именно, че туристическата индустрия ще пострада. Новозеландската статистика показва, че спад в приходите на индустрията няма, дори има ръст при ресторанти и кафенета. При клубовете и баровете има минимален спад за кратък период, който е превъзмогнат в рамките на годината. Между другото, тяхната Hospitality Association е била доста активен провтивник на забраната. Сега на сайта им, в секцията Smoke free е празна и не е попълвана от 2005. Хората са приели забраната, приложили са я, оценили са я и са забравили за драмите си.

Ето и един постинг в стария ми блог по темата за оценка на забраната в Нова Зеландия.

И за да не се заяде някой, че това е станало само в Нова Зеландия, ето и една статистика от Ел Пасо, Тексас.

Advertisements

27 Коментари “Пак за забраната на пушенето”

 1. labulgara Says:

  Absolutno suglasna sum s posta ti! Argumenta che shte postrada turisticheskata industrija e dosta bezosnoven, no tam ima (spored men) drugi ne tolkova javni argumenti 🙂

 2. Mikhail Says:

  Да. Ако не могат да пушат на масата, хората веднага ще спрат да излизат от къщите си, ще станат асоциални и социопати. Всички заведения ще фалират на следващата седмица.
  Всички хора вече ще стоят само пред компютрите, от нямане какво да правят ще почнат да ходят в детските чатове и ще станат педофили.
  Тези, които нямат компютър, ще гледат само турски сериали и след като те свършат, масово ще се самоубият, което ще причини демографска катастрофа и срив във пенсионната система, а оттам и на цялата икономика.
  добре че сега го предотвратяваме!

 3. Biliana Says:

  Един момент… пак пропускаме да отбележим факта, че става дума за НОВА ЗЕЛАНДИЯ и за БЪЛГАРИЯ. 🙂

 4. nicky Says:

  е, в нашата мила родина резултата е 1:0 за кресливите пушачи…

 5. Joro Says:

  Gregory,нямаше въобще да обърна внимание на драсканиците ти,ако тъпия „Гювеч“,не те рекламираше ,което означава,че тъпотията е навсякъде!Трябва да бъдеш абсолютен глупак и идиот,че да сравниш една бивша колония на Британската империя,владеела повече от половината свят и една малка държава,минала през мелачката на Османска Турция,Царска Русия,Хитлеристка Германия,Съветска Русия и куп родно производство селски тарикати,издигнали се с бандитизъм до управляващи.Тук става дума за традиции,възпитание и култура на нацията,които за огромно мое съжаление,България не притежава. Тка че,ако имаше грам мозък,нямаше да пишеш глупости. Един съвет: Помисли,преди да поместваш нещо в нета. Или по-скоро,замисли се. Само от полза ще ти е! Имаш нужда!


  • Жоро,защо ревеш на чужди гробища.ТИ додук такъв с какво си по умен от мен та трябва да ме тровиш с твоите цигари,а аз трябва да мълча че ти нарушавам пространството.Иди в анадола там ти е местото.

 6. tanya Says:

  м, на Жорката ще му е трудно да си намери място даже в Анадола, защото тя е в Турция, а в Турция също е забранено пушенето, макар че не са членки на ЕС. И в Турция, а не само в далечна Нова Зеландия имаше истерии за спад в туризма и ала-бала, но нищо подобно не се случи. А като говорим за ограничаване на правата и че пушачите имали право да пушат където им дойде мерака, не разбирам защо тогава имаме тоалетни, не може ли където ни застигне нуждата …

  • ksvetla77 Says:

   Това пък как го измисли че в Турция е забранено пушенето, пушат навсякъде хората че и фасовете си хвърлят където им падне, дори в затворени зали и помещения.

 7. напушен Says:

  мда…странно , а някой се оплакваше от кресливите пушачи…

 8. Мушамата Says:

  Наистина този спор е празная работа,но той бе започнат от вас непушачите.Защо вие ,които непушите държите толкова да се забранят цигарите навсякъде, и по-точно във всички заведения.Ние пушачите ,нали сме по-егоисти,сме съгласни на отделни заведения,където да практикуваме вредния навик и без да ви тровим вас/за което имате пълно право да настоявате/,не искаме да пречим на деца и старци масово да посещават обществените заведения и да дишат там с пълни гърди,просто да има по някое и друго такова където да може да се пуши .Ние и сега спазваме забраните за пушене в транспорт ,болници и други такива места.Да ама не ,не можело то ,видите ли .


 9. […] 23, 2010 Някой е пуснал предния ми постинг в svejo и днес в статистиката на посещенията на блога се […]

 10. Т Says:

  Днес една пушачка с нарушени права ми писа, че не се мислело за лечение на рака, а за махане на цигарите :))) Жалко, че не е само смешно, а е и черен хумор… Обясних и, че доста хора умират от рак съвсем невинно. Въпросът е, че много умират виновни, а отделно на ръка, че има и трета категория – невинни умрели от чужда вина. Така че се говори за лечението на рака с призивите „Не го причинявайте за Бога!!!!“ Не е случайно, че алкохолиците не се оплакват, че някой им нарушава правото на личен избор да пият! Те не вредят на никого! Наглото е, че се оплакват от нарушени права публично точно хората, които вземат решение да пушат и по този начин взимат решение и от името на другите – нито аз, нито близките ми, нито някой възрастен и болен човек на автобусната спирка сме взимали решение да пушим! А родителите, които искат да запазят децата си? Само вкъщи? Без разходки? Без общуване? То и в парка се дими на съседната пейка… На детската площадка! Може и да не пушите пред СВОЕТО дете, както се оправдават някои хора, но гасите ли си цигарата, когато минава чуждото дете? Или и то Ви нарушава правото на личен избор да пушите?
  stiga veche s tia gluposti veche vze da mi pisva. – каза днес тази пушачка с нарушени права…
  Това е чудесен призив и непушачите го повтаряме от години. Лошото е, че абстиненцията не прощава… Ако искате да се забавлявате с нещо вредно, поне пийте! И пиенето докарва рак – спокойно! Но само на хората с личния избор.

 11. grigorweblog Says:

  Хм, жалко, че нещата пак отидоха на махленска свада. Целта на статията е да приведе факти срещу основния в момента аргумент на депутатите, които искат отмяна на закона. До тук никой май не се изказа по точно тези факти.
  Joro, традиции, култура и възпитание се изграждат. По твоята логика ние ги нямаме, но и никога няма да ги имаме. Ти ако искаш твоите традиции, култура и възпитание си ги дръж на ниво 19 век, аз моите мисля да ги развивам.

  • thesnails Says:

   Ами явно си ни бива повече по свадите отколкото по аргументите.Разликата е много тънка.На английски argument означава и свада.Англичаните,явно и в свадитв привеждат аргументи, докато ние всичко обръщаме на свада.
   Поне опитахте.

 12. ankabanka Says:

  и аз да си кажа от височината на моята камбанария как стоят нещата. ако не се пуши ще излизам за обяд/вечеря и среща с приятели поне по два пъти на седмица, което прави общо 8 за месец, по средно 40лв. на излизане = 320лв. за месец и 3 840лв. за година. и така всичките ми близки с деца – около 10-15 семейства, които сега си ходим на гости на ротационен принцип и то рядко, защото работим и нямаме време да приготвяме вечери и да посрещаме гости вкъщи.
  и сега още веднъж – кой точно ще загуби и какво?
  а за пушачите – принципно и аз припалвам, пък и съм бивш много пристрастен пушач, но не ми харесва да нямам избор. ако пушаческите права са нарушени, то е накърнено и едно от основните мои човешки права – това на избор и свобода.

 13. xunap Says:

  Мухахаха! Абе кой е обещавал на пушачите, че имат право да одимяват въздуха на хора, които не желаят това. Няма такова право, няма и да има. Разровете се където си искате и ще видите, че няма такова право на „свобода“ да речем. Нито правото ви на избор е гарантирано от някой. В нито един правен акт няма правото на пушача да одимява въздуха на някой друг без другият да е съгласен на това. Анадънло? И айде стига софизми от типа ако ти е задимено не влизай, щото при наличие на 100% задимени заведения пък е нарушено т.нар. право на избор на непушача. Знам ги всички глупави оправдания на пушачите, спестете си ги.
  А по-добре се замислете за аргумента за икономическите ползи за пушенето в заведенията. Аргументът е идиотски! Някакви си мислят, че ще загубят пари. Ами то тоя закон няма за цел да увеличава БНП-то на България, нито да спомага за печалбите на кръчмите. Има съвсем други цели. А дългосрочен план от забраната за пушене в заведенията има ползи, тъй като по-малко хора ще боледуват. Ако допуснем, че всеки трудоспособен българин има един ден годишно болнични в повече заради цигарения дим то седнете и изчислете какви са икономическите загуби, и то само от това, че не е отишъл на работа. Отделно прибавете лекарства, труд на лекари и т.н. и се получава към няколко километра магистрала, 5% увеличение на пенсиите, 3% увеличение на учителски заплати, 20 км. ремонт на ж.п. линия и т.н. 🙂

 14. Разбирача Says:

  Днес сутринта председателят на някаква ресторантьорска асоциация приведе практически аргументи – човекът е изградил затворена (за непушачи) зала в най-вървежното си заведение в центъра на София, обособените в залата места са най-хубавите в ресторанта (по негови думи) – резултатът от 1 година опит показва, че въпросната зала за нешушачи е НОН-СТОП празна. Поста ми по-скоро иска да покаже за какво ще иде реч при въвеждане на абсолютно малоумната идея за разделение и дискриминация на ресторантите, а именно – заведенията до 100м2 да се самоопределят за пушачи или непушачи без от тях да се изисква нищо, а тези над 100м2 да трябва да преграждат и изграждат затворени зали за непушачи, с което да осакатят дори и помещенията си за пушачи. Пред тази извънредно гигантска глупост, дори и пълната забрана е за предпочитане.

 15. Разбирача Says:

  Още нещо – примера с Нова Зеландия е абсолютно неуместен, а подобни извадки от „статистики“, всички знаем, че са в 99% субективни и извадени от контекст. Най-малкото – в тях са включени доста ограничен брой заведения, не се знае от какъв вид (може да са за бързо хранене, например) и не се взимат предвид данните на фирмите, които не са оцелели вследствие на въпросната забрана (т.е. фалирали са).

 16. eola Says:

  да хванеш детето на кресливия пушач и да му димиш в лицето – е? тогава кресливеца ЩЕ ли е за пушенето?

 17. Разбирача Says:

  Относно патетичните призиви на непушачите за това как видите ли те в момента не посещавали заведения, но спре ли да се пуши веднага на тълпи ще хукнат натам, мога да кажа следното:
  Скоро ходих в Англия точно с едни такива пламенни радетели за чист ресторантски въздух, които в София не мърдат от тях, „щото много задимено по тия кръчми, иначе всяка вечер ще сме навън“… Познайте кой яде филии със салам и масло 3 дни в хотелската стая, без желание дори в един Старбъкс да влезе… А в Лондон нещо май не се сещам да се пуши в заведенията и да е задимено… Айде молъ Ви се, празнодумци и книжни борци за правда…

 18. xunap Says:

  Абе престанете с тези сметки за загубите на рестьорантьори и кръчмари разни. Не можем да мислим само за печалбите на някой си. Съвсем откровено ви казвам, че не ми дреме ако ще всички кръчми в града да изчезнат. Целта на тази промяна в закона не е да насърчи ходенето по кръчми. Не всяко нещо, което прави човек е с цел печалба. Не всеки закон има за цел да помага на определени хора да печелят. Аргументът с печалбата за заведенията и идиотски. Или печалбата е по-важна от здравето на хората, и тези, дето ги посещават, и тези, дето работят там? Нали ви казвам да направите сметка от загубите, които имат пасивните пушачи и ако това е един работен ден на работещ за една година, сметките са съвсем различни. Ако пък някои хора откажат цигарите това може да е катастрофално за Булгартабак и прочие производители, е, да насърчаваме децата да пушат, а?

 19. Милинка Says:

  Личен опит:
  И аз си мислех,че ще спрем да ходим по заведения след въвеждането на забраната във Франция,но това продължи около месец!
  Резултатът е,че почти съм спряла цигарите(преди-7 кутии на седмица,сега-1)и ми е невероятно неприятно да седя ,където и да е било и някой да ми къди!
  Алчната ни мизерна държавица се страхува точно от това-10% отказали се пушачи след 1 година пълна забрана и рязко спадане на потреблението на цигари!Спадът на оборота на заведенията продължи около 3 месеца!

 20. xunap Says:

  Мисля, че на нашата държава не й дреме за потреблението на цигари иначе нямаше да вдига акциза им. По-скоро някакви скотове-кръчмари, най-презряната часто от биснес-средите, се опитва да консервира положението, понеже няма умствен капацитет да се адаптира към новите условия. Сега се опитват да всяват конфликти между хората, в случая пушачи-непушачи и аз им се връзвам (пък и други като гледам). Има конфликт между мутри (капиталисти) и останали хора, мисля че в това е проблема. Затова ни се вадят идиотските аргументи и платени журналисти и какви ли не псевдо-интелигенти ни дрънкат дивотии за това как видиш ли това било тоталитарно, да се забранява на хората да пушат в присътвието на непушачи. Аз заравям томахавката в споровете с пушачите. Дайте да видим да се оправим с мутрите, а? Щот те държат заведения и дискотеки и те не искат да си мръднат пръста.

  • Разбирача Says:

   Хипаря, виждам че си от онлайн раздавачите на справедливост – кой бил скот, кой с кого щял да се оправя… Защо ми се струва, че собствена свободна инициатива, респективно бизнес, не си имал смелост никога да поемеш в живота си, а най-вероятно чиновничестваш, като мишка зад някое бюро и чакаш повелята на висшестоящите. Ако някога беше поне опитал да създадеш нещо работещо и носещо дивиденти свое, щеше да си наясно защо хората се притесняват за бизнеса си. Но няма как да го разбереш, свит зад бюрцето и скрит зад корпоративните правила, нали така?
   Аман от дървени философи и демагози!

  • Разбирача Says:

   Аа, и лозунга ти видях сега „капиталисти-останали хора“ – това е делението. Вече всичко ми е ясно – „чорбаджиите са изедници“, а?!
   Я вземи се скрий някъде…

 21. освободил се Says:

  Кръчмаря губи още доста в инвестиция за вентилация без особен успех срещу вонята,а и ако нещастния пушач не харчи за цигарите, ще ги даде за пиене и ядене. Аз като НЕпушач от 10 месеца не плащам Ферарито на някой от тютюневия клан, а правя всеки месец на приятели банкет за „спестените“ 150-200 лева. А вече и махмурлука ми е по-качествен!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: