Непрекъсваемост на бизнеса

февруари 10, 2010

При ИТ одит винаги се проверява дали организацията има Business Continuity и/или Disaster Recovery процедури, като второто обикновено покрива частния случай на ИТ фалове, докато Business Continuity покрива по-общия случай на непрекъсваемост на бизнеса във всякакви ситуации.

Много организации смятат, че едва ли може да им се случи нещо чак толкова съкрушително, но днешният пример с „Дневник“ показва, че кофти работи се случват, и то, по закона на Мърфи, точно в най-неподходящия момент. От сутринта се опитвам да прочета какво ще напишат в „Дневник“ по акция „Октопод“ и по някое време заподозрях, че се е случил голям ИТ гаф, което после се потвърди.

Не знам дали в „Икономедия“ имат такива процедури, но чест им прави, че въпреки забавянето успяха да вдигнат скромен сайт с информация по новината на деня и с твитове.

Advertisements

3 Коментари “Непрекъсваемост на бизнеса”

 1. Жорка Says:

  Според мен човека проектирал Дневник.БГ е за уволнение.

  Защото днес има много по-малко публикации от средното за деня. Това означава, че журналистите не са имали достъп до админ частта, за да публикуват и работят на пълен капацитет.

  Пък когато тръгне публичната уеб част (демек dnevnik.bg), всички материали написани от журналистите да са налични с датите/часовете, когато са създадени. Сега са правили някакви copy-paste операции от Word сигурно…

  Това значи, че всичко им е на една машина – публична част, админ част, база данни… за такъв голям сайт. Безценно…

  И да нямат RAID масив, дори най-простия… уволнение.

 2. grigorweblog Says:

  Може и да си прав, може и да не си – нямам информация за архитектурата им и не вярвам, че нямат RAID. Ако приемем, че са били тотално неподготвени за ситуацията, което си е отделен проблем, пак мисля, че действаха професионално от журналистическа гледна точка и успяха да изведат новината на деня.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: