А защо Рождество Христово да не е на 7.1?

декември 16, 2009

Днес се заслушах в спора в един сутрешен блок и останах с впечатление, че църквата има добри доводи – промяната на празника от 7.1 на 25.12 всъщност е станала при „сериозни противоречия на посоченото решение на Светия Синод с действащото църковно канонично право и устава на БПЦ”. Другият довод е, че това е църковно решение, отнасящо се до църковен празник. И май са прави…

Аз не съм вярващ и ми е все тая дали Рождество Христово е на 25.12, на 7.1. или на 29.2. Празника така или иначе няма да се изгуби, нито пък идеята, която стои зад празнуването му. Струва ми се обаче, че най-отявлените противници на идеята за местенето на празниците са точно тези, които празнуват празника по възможно най-светски начин – печено прасе, точено вино, блъсканица в Джъмбо и т.н.

7 Коментари “А защо Рождество Христово да не е на 7.1?”

 1. Михаил Says:

  Защото вече Рождество Христово се е превърнало в Коледа, и ще е доста трудно да се координираме с всички страни с които търгуваме, т.е. негативен икономически ефект.
  Същите приини, поради които юлианския календар е сменен с грегорианския.
  Между другото, защо и Коледа в Гърция е на 25.12?

 2. wakeop Says:

  И на мен ми е все едно църквата кога празнува, стига да не местят почивните дни.

 3. longanlon Says:

  „рождество христово“ всъщност се пада в късната пролет, по изчисления от исторически извори

  християнската религия е приела 24.12, за да може да съвпадне с празника на зимното слънцестоене или нещо подобно, който е бил почитан езически празник – и така да улесни приемането на новата религия в Европа

  тъй че поповете от БПЦ само вдигат шум за да се правят на интересни

 4. Марин Says:

  Българската църква частично е приела съвременния календар. Част от празниците са по новия календар, друга част са по стария (Коледа).

 5. grigorweblog Says:

  @Михаил: Доводите ти са светски. Освен това Великдена ни се разминава с голяма част от страните т.е. пак има негативен икономически ефект.
  Наистина ли по тази причина е сменен юлианския с грегорианския календар в България?
  @wakeop – Почивните дни са по случай църковния празник. Има ли значение за теб дали почиваш в края на декември или в началото на януари (не говорим за тази година, а принципно)?
  @longanlon – Всъщност няма никакво значение кога е било Рождество Христово (защото едва ли е било), а кога църквата казва, че е. И БПЦ е била казала, че е 7.1, а през 1967 г. го е преместила на 25.12, което преместване се оказва неканонично и оттам невалидно.
  Ако се абстрахираме от идеята, че БПЦ се правят на интересни, има ли религиозно причина, поради която хората да искат Рождество да е на 25.12, а не на 7.1 (подчертвавам религиозна и хората)?

 6. Михаил Says:

  Светският календар е бил сменен за по-добра координация със съюзниците през Първата Световна Война.
  В наши дни икономическия ефект е важен и не може да се пренебрегва. Според мен трябва да се смени и Великден, например аз работя на Великден, а не ми се иска. И не съм само аз. А тези, които имат няккакви външни връзки, ако не работят, просто пропускат ползи…

 7. kanew Says:

  Ако РХ е на 7.1, то ЧНГ ще си казваме на 14.1, както беше в моето детство.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: