Как се прави

октомври 26, 2009

Гледам, че след моето възмущение и Еленко е громил така наречения софийски маратон. И за да не излъчвам чист негативизъм, този пост е затова как се правят тези работи на места където ги разбират:

1.Маратонът е състезание от 42.195 км. Трябва да има трасе (асфалтов път) с тази дължина, като в идеалния случай не се правят обиколки.

2.По същото трасе може да се обявят и допълнителни състезания, които са по-достъпни за повечето участници – 5км, 10км, 15км, полумаратон, както и щафета. Последното е много силен начин да вкараш корпоративни тимове и да вдигнеш интереса към състезанието.

3.Маратонът трябва да е обявен достатъчно рано (1 година), за да се даде възможност на участниците да планират подготовката и пътуването си, както и да го синхронизират с другите си състезания.

4.Маратонът трябва да има сайт, който да съдържа всички детайли – трасе, денивелация на трасето, пунктове за вода и подкрепления, тоалетни, условия за регистрация и т.н.

5.Регистрацията трябва да се прави през Интернет.

6.Отчитането на времето трябва да става с чипове, като се засича междинно време поне на 10-и, 20-и и/или 21.1 и на 30-и километър.

7.Хубаво е да се организира транспорт за участниците до старта или да се дадат инструкции как да се стигне до старта.

8.Трябва да има организация за събиране и връщане на багажа на участниците.

9.На финала е хубаво да има тоалетни, душ (Виена), масаж (Истанбул).

10.Финиширалите трябва да получават сертификат, както и някакви подкрепления.

11.Хубаво е да има пейсмейкъри – хора, които бягат за определено време.

12.Хубаво е да има музика, мажоретки и много публика по трасето.

13.Хубаво е хората в града да са информирани, че пътищата са затворени.

14.Хубаво е хората да излязат да окуражават участниците.

Могат да се измислят и направят още десетки неща, които да превърнат едно спортно събитие в празник за града и хората. Част от тях зависят от възможностите на организаторите, други – от желанието им.

Advertisements

3 Коментари “Как се прави”

 1. voxy Says:

  колко човека ще бягат 42 километра?! поне за мен е много по-важно участието на много повече хора, а не само на маратонци и като говорим само за маратонци, тъй като сте прекалено малко що не си го организирате вие?! ми някой трябва да се грижи точно за вас и едва ли не ви е задължен

 2. grigorweblog Says:

  ако работата се свеждаше само до бягането на 42 км, то всеки, който иска може да направи 10 обиколки на Южния парк. маратоните отдавна са се превърнали в празник на града, както и част от лицето на града. по тази причина маратоните трябва да се оргазнизират от професионална спортна организация в сътрудничество с управата на града.
  по въпроса колко човека ще бягат цялото разстояние – според мен това е функция от качеството на маратона – в софия е калпав, затова бягат 100 човека, в истанбул е проспериращ – бягат над 1000, а във виена е страхотен – бягат над 5000.

 3. Николай Митев Says:

  Абсолютно подкрепям Григор! Толкова повече хора ще бягат, колкото по-итересено е събитието. Друг е въпросът, че в България няма интересен град, който да привлича с с архитектурата (Виена, Берлин, Будапеща), или романтиката (около ез. Гарда), или динамиката (NY, London). От там нататък – думата „маратон“ не означава просто дълго бягане, а нещо много конкретно и прецизно измервано. За останалите дистанции си има други наименования – шосеен пробег, спортен празник, в Германия има Volkslauf – народно бягане 😉 Без да съм нихилист и без да подценявам труда на организаторите бих казал, че това в София нищо не беше.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: