Tips and tricks: ЯМР

октомври 6, 2009

Първо да благодаря на Антония, че ми препоръча ортопед. Добър ли е, лош ли е – не знам, но този поне даде направление за ЯМР и аз сега изпълнявам нейната молба да разкажа за ЯМР.

Каква е драмата с ЯМР (тук става дума за коляно):

1. ЯМР  е скъп – струва над 300 лева, а съм чувал и за над 500. Има шанс да се поеме от здравната каса и тогава струва 2.50 лв. Определено си заслужава да се бориш за направление. Btw в една от болниците казаха, че контраста не се поемал от касата и ако бил необходим, се плащал ( м/у 100 и 200 лева).

2. Направление за ЯМР се дава от ортопед, но след съгласуване със здравната каса. Тъй като цената е висока, болежката трябва да е сериозна, ортопедът трябва да е добре аргументиран и желаещ да помогне, а касата трябва да е добронамерена. Понякога се получава, но е необходимо търпение или по-скоро упоритост. Срокът за отговор на здравната каса е 10 дни.

3. Направлението е с валидност 1 месец. Тръгвайки да търсиш, се оказва, че часове за ЯМР има най-рано след 2 седмици, а частният прием е с предимство. Разбрах, че направлението можело да се удължава от ортопеда, но това не е изпробвано.

Горното има за цел да обнадежди хората, че могат да получат направление за ЯМР и да ги подготви какво трябва да очакват. Не претендирам за изчерапателност и не се ангажирам да подновявам тази информация.

Advertisements

3 Коментари “Tips and tricks: ЯМР”

 1. Сви Says:

  ЯМР не е ли това, което д-р Хаус прави за щяло и не щяло. Просто се качваш на 4 етаж на клиниката и минути по късно лекуващия екип отхвърля или потвърждава диагнозата? Или бъркам нещо?

  • grigorweblog Says:

   В първата версия на тази статия щях да пиша точно „Не си мислете, че ЯМР се случва както в д-р Хаус“:)

 2. ADDICTED Says:

  Здравейте. Бихте ли споделили за кой ортопед става дума?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: