Не в час

октомври 5, 2009

Благодарение на Марина разбрах, че в София ще се провежда „маратон“ на 25.10. 2009. Обявлението го има на сайта на общината и на сайта на БФЛА.

Треса се от бяс как организаторите пак не са в час:

1. Маратон е състезание по бягане с дължина на трасето 42, 195 км. Обявените дистанции за софийския „маратон“ са 26 км (25,3 според БФЛА), 8,5 (8433 според БФЛА) и 3,5. Повтарят абсолютно същата грешка от предишни години – разстоянията нито са класически, нито пък са доказани. Как може двамата организатори да посочват различни дистанции?!?

2. Маратонът е състезание, което изстисква човешките възможности до предела. Подготовката трае между 3 и 6 месеца. Въпросното състезание въобще не беше обявено в годишния календар на БФЛА и е излязло като информация едва в последните дни. Кой сериозен спортист би участвал от днес за утре и кой по света ще му зачете резултат на 26 км?!?!

3. Трасето е глупаво – по канала, бул. България, по П. Тодоров до Южния парк и наобратно. Сега погледнете маршрутите на Виенския, Истанбулския, Пражкия, Парижкия или който и да е друг истински маратон и сравнете интересността на трасетата. Не че София е фрашкана с интересни места, но могат да се измислят в пъти по-добри (интересни, че дори и нециклични) трасета!

4. Продължават да изискват кардиограма  и медицинско от участниците. В нормалните страни подписваш декларация. Самият преглед тук е само проформа, а кардиограмата миналата година ми я направиха с техника, която отдавна е трябвало да рециклират.

5. Искат 10 евро от чужденците, българите са безплатно. То и затова е на този хал маратона. Пражкият маратон, който ще е на 9.5.2010 към момента струва 55 EUR, а в деня на състезанието е 100EUR и, повярвайте ми, хората си ги плащат. Друга тема е какво получават в замяна, защото тук не получаваш нищо. Десете евра биха спряли чужденците, не защото са непосилна сума, а просто защото е обидно да искаш от едни, а от други – не. Естествено, обявление на английски няма.

6. Мога да изброявам до 106, но не ми се занимава. Вече съм го правил (пропуснете секцията „защо ще участвам“), а резултат никакъв. Аз бягам на 18-и в Истанбул. Той е само седмица преди софийското, хм, нещо. Ако случайно ви се добяга на 25-и и не сте си планирали маратона половин година по-рано, по-добре пробвайте този във Франкфурт – регистрацията е все още отворена, а миналата година е имало над 20000 участници – събитие, което си заслужава.

Advertisements

7 Коментари “Не в час”

 1. Боян Says:

  Здрасти,

  Изобщо не смятам да обсъждам Софийското „нещо“. Ние ще пътуваме за Истанбул с колата – 3-ма сме – все от denkstatt. Ще се заформи силен BG отбор!

 2. kanew Says:

  Grig, направо ти се възхищавам 🙂
  Приеми моите пожелания за успехи в маратоните.

 3. grigorweblog Says:

  @Боян – мдам, малък, но ентусиазиран bg отбор:)
  @kanew – 10x

 4. Боян Says:

  Григоре, за какво време ще се бориш в Истанбул? Аз съм таргетирал 3:20:00 🙂

 5. Николай Митев Says:

  Здравей! От известно време чета блога ти. Поздравления! Имам сходни на твоите спортни интереси. В началото на септември бягах полу маратона в Будапеща и от тогава ме обхвана отново младежката ми мечта да избягам поне един маратон в живота си. Търся контакти с аматьори, запалени по дългите бягания. Ако исаш да се запознаем, скайпът ми е nikolay.mitev. Успех в Истанбул!


 6. […] 26, 2009 Гледам, че след моето възмущение и Еленко е громил така наречения софийски маратон. И […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: