Бяс

август 12, 2009

Гладя си ризата за срещата с клиенти утре и си мисля за дефицита в семейния бюджет и в един момент усещам, че ютията е изстинала. Врътнах врътката, изключих и включих – все същата работа – прецакала се е. Намерих гаранционната карта – купили сме я на 2 август 2008 т.е. преди 1 седмица и е изтекла гаранцията. Мака му, мамка му, мамка му, мамка му,…

Първата ни семейна ютия беше неизвестна китайска марка и сватбен подарък от далечен роднина. Служи ни вярно 4 години. Втората ни ютия беше Taurus. Купихме я по времето, когато Technopolis се опитваше да налага марката. Беше прилична и изкара 3 години. Миналата година броихме пари за по-скъпа ютия с надеждата да е по-надеждна. Ядец. Беше Bosch и в момента ми иде да я хвърля през прозореца.

Какво става с шибаната техника в днешни дни? Дядо ми е шивач и през всичките години, които помня, той е ползвал една и съща ретро ютия, докато за краткия си семеен живот ние ще сменим вече трета ютия с дизайн на космически кораб.

Настроение: по-кисело от всякога:(

Advertisements

17 Коментари “Бяс”


 1. Тъкмо си говорехме тази вечер с половинката, че вече маркова и не-маркова техника са еднакво некачествени. Така че не виждам причина да не си купуваш китайски и в бъдеще.
  А тази може да пробваш да я поправиш или занесеш на поправка – сигурно е изгоряло нещо, ютиите са сравнително прости устройства все пак.

 2. Борис Says:

  Чудото на модерната икономика – правиш и продаваш много лайна инак си във финансова криза … Няма да става по – хубаво за в бъдеще с тази система 🙂 Индианците са казали, че ако забележиш, че яздиш умрял кон трябва да слезеш от него ида си намериш друг ….

 3. Loshia Says:

  Гаранцията по закон е две години, а не една. Независимо какво пише в гаранционната карта. За повече инфо – тук: http://www.kenanoff.com/blog/archives/190.

  Иначе съм много съгласен с това, че стоките са все по-некачествени.


 4. И аз за 10 години трета ютия купувам вече. Първата беше Solac и по принцип не беше много сполучлива – плюеше яко вода вместо пара от самото начало. После взе, че ръждяса отвътре, и когато намаза някаква дреха с ръжда… Освободих се бързичко от нея. Втората беше Philips и изкара 7-8 години. Обичах я направо. Но преди няколко месеца изгоря наполовина, т.е. вместо да загрява 1.8W, едва стигаше 0.9W (или киловата беше… не помня, а и не разбирам хич, просто гледах как Тото замерва с един мултицет). Оказа се, че оторизираният сервиз е някъде на майната си, а междувременно открих, че съм успяла да надраскам плочата. Та реших да купя нова. Избрах най-скъпата в магазина, някаква Tefal с ударна сила на парата и режим за дънки дори. Първото гладене беше песен, много ме зарадва. А с второто почнаха проблемите. Някакви бели гранулки се сипят от дюзите, приличат на прах за пране, ама не са съвсем същите. Като изтръскаш по-рязко ютията – изпадват накуп и изчезват… до следващото гладене. Чудя се дали не е някакъв идиотски препарат против твърда вода или друга подобна глупост. Или пък керамичната плоча на проклетията се е натрошила на ситно? Не знам, но се ядосвам. Та ще се водим на сервиз явно. Аман.

 5. bub Says:

  E, на дядо ти сигурно е била на дърва и въглища, трудно ще изгори 🙂

 6. grigorweblog Says:

  Както е казал народът – утрото е по-мъдро от вечерта. Сега ядът ми е поотминал и незаслепен от него успях да видя, че на сайта на Техномаркет всъщност е публикувана и продължителността на гаранцията и тя наистина е 2 години. Благодаря на Loshia за съвета.
  Така или иначе остава неудобството да се занимавам със сервизи, както и принципният въпрос за некачествената техника в днешни дни.

 7. dagoburd Says:

  А замисляли ли сте се, че по времето когато не е имало модерна техника, като сега избора е бил малък. Много малък. И когато се развали даден уред вместо да се смени нов, се поправя.И особено тези стариите ютии, няма какво толкова да се развали – има един термостат, нагревател и няколко жици вътре 😉 И всичко подлежи на промяна. Техниката и преди не е била особено качествена – просто е изтраяла до сега, по простата причина, че е била проста и поправянето и не е било сложно (yes, 3 пъти просто за 10 думи ;)) 🙂

 8. NRPG Says:

  Ютията ти се е развалила по простата причина, че си мислиш за семейния бюджет докато гладиш 😉


 9. […] в: Общи — grigorweblog @ 8:24 am Ютията, за която се тюхках, се оказа в гаранция. Занесох я в сервиза предния […]

 10. Момчил Says:

  Няма шанс всичко да е в центъра. Другият вариант е като в чужбина – всичко по куриер, но или си го плащаш или предварително са ти го начислили при покупката.

 11. longanlon Says:

  Антония, в ютията ти вероятно трябва да се сипва дестилирана вода. Тоя бял прах са солите от изпарената обикновена вода (котлен камък).


 12. Ти ме уби! Как дестилирана вода? Рекламният клип на ютията беше с вода от ваза даже… Къде да я търся тази дестилирана вода?

 13. longanlon Says:

  ми може да те заболи от това, но трябва да ти кажа две истини – рекламите всъщност не казват истината и дядо коледа всъщност не съществува 😉

 14. grigorweblog Says:

  да, рекламите лъжат
  да, дядо коледа няма
  и да, по принцип е желателно използването на дестилирана вода, но софийската вода е достатъчно мека и за директна употреба, а и скъпите модели имат някакви anticalc системи, които не знам как работят, но името им еднозначно показва с какво се борят. Иначе дестилирана вода има по бензиностанциите


 15. Ей сега прочетох цялата книжка отново – изрично пише, че се ползва чешмяна вода, а не дестилирана.

 16. longanlon Says:

  ами надявам се книжката да успее да поправи ютията ти… 🙂


 17. […] си с въпроса от предишния си постинг, посветен на същата тази […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: