Себенадминаване

юли 29, 2009

Докато аз се подготвям за маратон и вярвам, че това е себенадминаване, други хора считат за себенадминаване(self-transcendence) избягването на 3100 мили в рамките на 50 дни. Да, има такова състезание, да, това са по 100 км на ден  в продължение на 50 дни и да, има такива хора, включително българи. Цялата концепция за бягане + индийски духовни практики на Шри Чинмой не ми е съвсем ясна, но резултатът е показателен. Вчера открих тази информация и все още не мога напълно да я проумея.

Състезанието е ежегодно и се провежда в Ню Йорк, като се правят няколко хиляди обиколки по трасе с дължина под километър. За „обикновен“ маратонец това би било убийствено, но подозирам, че за състезателите е хем част от изпитанието, хем начин да се освободят от външната среда и да се концентрират в себе си. Разрешено е бягането от 6:00 до 24:00, като повечето състезатели използват максимално този срок. На фона на всичко това, фактът, че дневното меню включва само вегетарианска храна, си е направо второстепенен.

Не съм впечатлен, направо съм потресен.

One Response to “Себенадминаване”

  1. longanlon Says:

    Бягането по много всеки ден в продължение на месеци си е стар похват от професионалния спорт – срещал съм го описан в по-стари книги за лекоатлети. Смята се, че всекидневното бягане по 20-30-50 км. прави чудеса със способността на организма да се зарежда с гликоген, с еластичността на ставните връзки и с възстановяването на мускулите.

    Сега не знам дали е широко използван метод, което ме кара да си мисля, че може би не е чак толкова полезен, колкото са го изкарвали.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: