По пътя

юли 22, 2009

Току що се върнах от Скопие, като този път имах малко повече време за зяпане. Скопие е най-грозната столица, в която някога съм бил. Малко е, мръсно е, а сградите имат потресаваща архитектура. Града има и няколко достойнства – крепостта Кале, която в момента се достроява, а в същото време текат и разкопки и реката и алеята покрай нея, която вечер гъмжи от хора, велосипедисти и кънкьори. В албанската част е мизерно, но пък автентично. Македонците твърдят, че там не трябва да се застояваш по тъмно.

Македонците обаче са табиетлии на тема храна, особено меса на скара. Тя обикновено е много, вкусна и евтина. Днес попаднах в страхотен ресторант, който е лесно достъпен и от България, тъй като се намира само на 30-ина минути от границата в посока Скопие. Ресторантът се казва „Парк“ и за него се отбива вдясно 100-ина метра след бензиностанция и мотел Кратер. Кара се по тесен път около километър по табелите. Ресторантът е около малко езерце, където е позволен спортен риболов. Има забавления за деца, както и малка зоологическа градина с пауни, лама, пони, сърничка и др. Изключително приятно място, най-вкусната пъстърва, която съм ял и съвсем нормални, да не кажа ниски цени.

Advertisements

5 Коментари “По пътя”

 1. Светла Says:

  Напълно споделям мнението ти за Скопие, вкл. и за крепостта (тази, от която се вижда панорамата на целия град, нали?). Грозотията обаче си има причина – преди няколко десетилетия (май че 80-те години, но не съм сигурна) се е случило земетресение, което практически е сринало града до основи. И той е построен отново – грозен, бетонен и як.

  • grigorweblog Says:

   Иаз така разбрах, че целият този бетон е бил заради земетресението. Жалко наистина.
   Колкото до крепостта – мястото е добро, особено парка зад крепостта. Впечатление прави обаче изключителната мръсотия.

 2. kanew Says:

  Ако не се лъжа, голямото скопско земетресение беше през 1963 година. Градът беше построен наново-спомням си за някаква международна акция на солидарност,включително България.
  За последен път бях в Скопие 1992 година. Спомням си крепостта, гръдът не беше много мръсен и разбирасе скарата, пък и ние в колата носехме две каси качествено вино и няколко бутилки евсеноградска ракия. Имахме хубав бизнес между две държавни умиращи предприятия 🙂

 3. grigorweblog Says:

  kanew, Интересно как е изглеждала крепостта през 92-а, защото определено те я възстановяват в момента.

 4. скопјанка Says:

  Абе гомна да јадете, Скопје е поголем град од Софија (според површина, не според население) и е многу почист од Софија. Само лошо да се напише, а кога ќе дојдете во Македонија, не сакате да се вратите назад од што ви е убаво. Бугарска работа!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: