Сборно

юни 1, 2009

Ходихме на цирк в събота следобяд. Имах един билет в повече и вече съжалявах, че така ще си замине, когато видях в огледалото за обратно виждане, че Светльо кара точно зад мен. След кратък телефонен разговор билетът беше оползотворен. Все още си мисля какъв е шансът някой твой познат абсолютно случайно да попадне зад теб в задръстване. Цирк „Балкански“ са  с изцяло нова програма. Единственият стар номер е този на клоуна с въртящите чинии. Първите два номера бяха поразително тъпи, да не говорим, че голямата ми дъщеря върти обръч по-добре от жената, на която това и беше номерът, но имаше и доста интересни номера. Фокусите са добри. Общо взето си заслужава времето и парите.

***

Бяхме на годишен концерт на „Британика“. Голямата ми дъщеря стоически изкара цяла година на уроци по английски. Още в началото разбрахме, че тези деца нищо няма да прихванат по новите методи за учене с много картинки и песнички и вкъщи й наложихме old school метода с безкрайното писане на думи и изпитване (иначе за домашно им даваха само да оцветяват). Така и си мина година – лежерно на курса, изнервено вкъщи, учителката говори само на английски, а децата не вдяват за какво става дума. Нина няколко пъти спори с госпожата за методата й, но не постигна резултат – госпожата уверено демонстрираше как децата четат наизустен текст гладко, а Нина изгуби много нерви и време за да гони дъщеря ни да учи. Годишният концерт беше уважително събитие, но абсолютно безполезно. Първо, че децата изкарават(губят) няколко урока в подготовка за концерта, освен това нищо не разбират от това, което се говори и пее. Дъщеря ми много гордо заяви, че нищичко не разбира от песента, която е пяла. Толкова ли е сложно да им преведат песента и да ги накарат да научат всички непознати думички. А на есен ще е забравила и малкото английски, който е научила. Може би догодина трябва да пробваме нова стратегия,

***

Гледахме „Операция Ешелон“ и „Определено, може би“. „Операция Ешелон“ става, ако наистина си закъсал за глупав cyber-екшън, а „Определено, може би“ определено (без може би) е супер тъп. Между Оскарите и летните блокбъстъри понякога настъпва голяма суша.

***

Гледах и слушах наградите на „БГ Радио“ с по едно око и ухо. Откъде намериха толкова БГ поп изпълнители да си напълнят номинациите? Без да следя българската музика отблизо, имам впечатлението, че в поп музиката имаше само един пробив тази година и той се казваше Миро. Всичко друго е плява, пълнеж и албуми от по-стари години. А, да, и вземете уроци от Марги Хранова как се пее сложна мелодия на живо.

Advertisements

9 Коментари “Сборно”


 1. Съвременните методи за учене на чужди езици ме отвращават! Теда по същия начин зубри наизуст английски песни и стихчета, а като я питам как е „голямо момиче“ – не може да се сети без подсказка, въпреки че и двете думи са често срещани в учебниците. Всичко, дето си го написал за оцветяването на буквички, за говоренето в хор, за пълното отсъствие на контролен механизъм кое дете какво знае, всичкото това и в градината го имаше, и в училище. Иде ми да млатна учителката по главата с някой от моите учебници от Алианса преди години.

 2. Св Says:

  Цирка беше голяма забава 🙂 Още веднъж благодаря за поканата!

 3. Адриан Says:

  за наградите на БГ Радио: като чух Маргарите Хранова се просълзих. Толкова силни текстове, професионализъм и внушение….. и това е песен от 70-те. Жалко е, че днешните младежи израстват с Планета ценности.

 4. Longanlon Says:

  с гледане на картуун нетуърк ше научи повече английски, отколкото с пеене на песнички, мен ако питаш

 5. vanya Says:

  на колко години е дъщеря ти? аз бях 3 години учителка по английски и директорката само ме тормозеше, че децата трябвало само песни, танци , как съм можела да ги карам да пишат, на тях им било скучно това, не им било приятно, лично моето мнение е, че за деца под 8 години курсовете по английски се правят са само за да се вземат парите на родителите, а ефект никакъв 🙂

 6. wakeop Says:

  И мен ако питаш – Лонганлон е прав. Познавам от близо 2-ма 19 годишни и един 17 годишен младеж, които до 8 клас изобщо не бяха учили английски в училище (бяха немски паралелки) или на курсове, но в гимназиите на входящите тестове по английски се представиха по-добре, отколкото съучениците си, които от деца ходят на частни уроци и школи.
  Само от телевизия, компютърни игри и чат с англоговорящи връстници.

 7. Yana Says:

  Longanlon наистина е прав.
  Преди години в Хелзинки засичам малкия ми брат (втори клас тогава) да разговаря пред къщата на перфектен английски със съседското шведче. Опулвам се, защото той урок по английски дотогава не беше имал, а той ми се хили насреща и вика: „Нали по цял ден гледам CN“ 🙂

  (С което не искам да кажа, че това се насърчаваше у нас, но имахме достатъчно часове, лишени от родителски надзор ;))

  • grigorweblog Says:

   мен ако питате лонганлон не е прав, но пък за сметка на това е убедителен, както винаги:)
   най-вероятно има поне няколко начина за учене на език от малки деца и гледането точно на картуун едва ли е най-удачния от тях:)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: