Банкови такси

май 30, 2009

Днес ходих в СИБанк да си плащам фиша. Фиш – 20лв, банкова такса – 2.50 лв. Това го има в почти всички (ако не и всички) публични интитуции. На банката не и се сърдя – това и е работата като банка – да събира такси за щяло и нещяло. Как се е вредила пък е друг въпрос. 

Все си мисля обаче, че публичните институции трябва да дават възможност на гражданите  да платят по начин, който не изисква плащане на допълнителни такси. Някой да знае такъв начин?

Advertisements

11 Коментари “Банкови такси”

 1. Момчил Says:

  Превеждаш парите от твоята банкова сметка в тяхната и показваш бележката. Би трябвало да върви. Едно левче взема моята банка за превод на 520 лева в друга банка (през online банкиране). Съвсем разумно ми се струва. Само не знам как ще реагират, ако след това се наложи да показваш разпечатката от интернет, че си по интернет.

  • grigorweblog Says:

   Аз можех и с epay да ги преведа, но пак има такси. Аз търся дали има начин на плащане, при който плащаш само сумата по съответния документ. Струва ми се справедливо.

 2. Марин Says:

  СИБанк още от времето на Славчо Христов се вреди (набута) по разни държавни институции и пое „банковите“ (инкасо) услуги. При положение, че голяма част от тези институции осигуряват охраната на конкретния банковия клон, не е справедливо човек да плаща 2.50 лв за някаква смешна банкова „услуга“.

  Някой трябва да се намеси и намали/регулира цените на тези банкови такси и това трябва да е Комисията по защита на потребителите или Омбудсманът. А най-справедливото е да има гише „Каса“ на конкретната държавна/общинска институция.

  Друг вариант е ВСИЧКИ държавни и общински плащания да може да се плащат през EPAY (или подобна online услуга) БЕЗ ТАКСИ за потребителя, както се плащат комунални услуги. Друг е въпросът, че и за комуналните услуги, коите се заплащат през EPAY, се заплащат банкови такси.

 3. plamenj Says:

  СИБанк Славчо Христов, кръга Олимп, Иван Костов… навремето с колко пари се нагушиха покрай смяната на документите. Пълна смешка – едно гишенце в паспортното, чакаш на опашка, плащаш таксата за документите + 10% комисионна за банката, редиш се на друга гише с бележката от „банката“.

 4. public image Says:

  Наистина е супер нагло всички пари, които внасяме на държавни институции да минават през банки, чиито клонове са на съседното гише. Помня как мизерниците от Инвестбанк в сградата на данъчното в Пловдив ме пратиха до ксероксчето отсреща на улицата да си закупя вносна бележка(?!) и да мога да се възползвам от услугата им „вземане на такса за превод на пари към държавата“.

 5. bilkata Says:

  Ооо, ти си цвете! Питаш ли ме мен (заедно с още куп нещастници), за да имаш удоволствието да видиш 1 листче документ от архива на Агенцията по вписванията, и плащаш 1 лв. държавна такса и 3 (повтарям, три) лева банкова такса за внасянето на левчето в гишето на банката в същата сграда :(((…
  Всякакви други платежни документи не се приемат от служителите, те си ползват разпечатаните на А4 бележки (заемащи 1/3 от листа) за драскане и всякакви други цели.
  И аз се замислих за омбудсман…

 6. grigorweblog Says:

  Хм, явно доста хора са на моето мнение. Интересно от кога датира тази далавера и защо досега не е станал скандал. Дали си заслужава да задам този въпрос на когото и да е в изборни времена или е по-добре да изчакам да мине данданията?

 7. nname.org Says:

  когато и да го „зададеш“, пак няма нищо да се промени, става дума за милиони 🙂

 8. grigorweblog Says:

  Сега се сещам, че Меглена Кунева като комисар може би щеше да се заинтересува от това. Too late:(

 9. Мария Says:

  КАТ Велико Търново – един лев такса за издаване на талон „без нарушение“ към шофьорска книжка и ТРИ лева банкова такса. 18 лв за преиздаване на книжката и още ТРИ лева такса. Не може с един превод, трябва с два отделни за да вземат два пъти комисионната. СИБАНК – 6 лв за две минути.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: