За забраната на пушенето на публични места

май 16, 2009

Изключително се радвам, че приеха този закон и мога да го добавя като един от успехите на сегашното управление, за които Пейо питаше преди време (въпреки че, доколкото разбирам, гласуването е било пушачи срещу непушачи).

Ползите за мен лично са, че ще посещавам по-често заведения, даже и с децата си, както и че няма да се налага да си изхвърлям дрехите на терасата веднага след като съм се прибрал от някое заведение. Дано има воля закона да проработи. Сещам се, че едно време имаше подобен проблем с коланите на автомобилите. Селските тарикати обаче, които не слагат колани, вече поизмряха по пътищата. Селските тарикати, които смятат да нарушават забраната за пушене на обществени места пък сигурно ще се тръшнат от някоя болест някой ден. Sooner or later God’ll cut you down.

Искаше ми се забраната да влезе възможно най-скоро, но си давам сметка, че така въобще се рискува да не сработи. Хубаво би било да има някаква информационна кампания преди 1 юни 2010, която да подготви обществото за забраната.

Посетил съм доста държави, в които има подобна забрана, но най-ярък е споменът ми от Нова Зеландия. За това съм писал тук и тук. Там забраната е въведена от 1 януари 2005 след доста силна съпротива от страна на асоциaцията на хотелите и заведенията. Основният рефрен там е бил същият като тук – ще се срине бизнесът. Проучвания обаче показват стабилен растеж на приходите на заведенията, ръст на наетите служители, по-голямо задоволство на потребителите, по-доволни и здрави служители. Единствените потърпевши са казината, защото комарджиите излизали за цигара и повече не се връщали:)

От мен – успех на забраната и ще следя как върви популяризирането и прилагането и.

Advertisements

7 Коментари “За забраната на пушенето на публични места”

 1. Longanlon Says:

  и с какво ти вредят селските тарикати, които не слагат колани? пушачите одимяват всичко наоколо и им дишаме канцерогенния дим, ама тия дето не си слагат колани само се пребиват сами, което не знам какво те притеснява…

 2. grigorweblog Says:

  Чисто технически си прав, може би и сравнението не е много удачно. Проблемът с неслагащите колани е, че по този начин те не зачитат правилата, което често върви в комплект с незачитане на правилата за спазване на предимство, употреба на алкохол, минаване на червено, паркиране на непозволени места и т.н.

 3. беров Says:

  Може и да ме лъже паметта, но един колега, след като миналата година се върна от обиколка на Щатите беше казал, че в казината в Лас Вегас се пуши. искрено се бях изненадал. Те са повече от частен случай, но все пак…

  Иначе по темата – голямата простотия беше според мен, че след приемането на закона се прокраднали веднага разни предложения за промяна от сорта – да се забрани първо на еди-кои си обществени места, после на други и накрая в заведенията. За последните разбиирай на по-късна от посочената от теб дата…подобна тъпотия като тазгодишното няма да работим – ще работим – няма да работим около деня на труда до Гергьовден. Последователност…грам има-няма.

 4. xunap Says:

  Имаше една публикация в „Капитал“ за това колко зле ще е за кръчмарския бизнес такава забрана. Не бяха преведени никакви доказателства освен мнението на двама май управители на заведения. По всичко личеше, че статията беше писана от пушачки. Отдолу се беше разразила голям спор за това, пушачите мърмореха и недоволстваха.
  Дали ще проработи тази забрана мисля, че зависи от това доколко непушачите сме на твърда позиция. Не трябва да се допускат никакви компромиси от типа „ама аз само една цигара“ или „бъдете по-толерантни с пушачите“. Лично аз смятам да се оплаквам на съответните органи и да бойкотирам заведения, в които се пуши, въпреки че е забранено. Ако нищо не правим то този закон ще бъде грубо потъпкан. Мнозинството пушачи няма да се съобразят с това и ще вадят от девет кладенеца вода, за да си продължат да опушват помещенията. Известно ми е мисленето на средния пушач. Но това е съвсем друга тема.

 5. nkirov Says:

  Подкрепям закона, но съм песимист за спазването му. И сега има закон, но идете в някое заведение и вижте как се изпълнява. В много обществени сгради и сега има на входовете надписи „Пушенето е забранено в цялата сграда“,и пак тотално не се спазва. Ако някой може да даде съвет какво да се направи, че да се спазват законите в държавата! Дори само от тези, които са ги гласували.


 6. Оф аз се карам и се разправям и сега, ама сме твърде малко тези, които правим проблеми. Ясно заявената обществена нетърпимост е важна, но все пак се надявам, че и законът е предвидил някакви изпълними мерки срещу нарушителите. Искам да ми кажат какви точно стъпки следва да предприема при нарушение и конкретно какво ще последва от това.
  Иначе виждала съм как се спазва подобна забрана в Скандинавия – заведенията имат маси на открито, пуши се вървейки по улицата, никой не си помисля да запали в заведение, то веднага ще се усети в чистия въздух, малко ще е като да се качиш на масата и да изкрещиш някоя псувня, никой не иска подобен род внимание.


 7. В това заведение бе взето решение да не се пуши от 1 януари 2010г. – Бар Троваторе, София, кв. Лозенец

  http://www.trovatore23.com/

  Провежда се открита дискусия във фейсбук за спирането на пушенето в заведения, пишете и вие, нека не допускаме отмяна на закона, който ще влезе през юни, медиите също следят дискусията:

  http://www.facebook.com/topic.php?uid=67563881856&topic=15728

  относно коментарът на xunap: собствениците на заведения не трябва да мислят колко клиенти ще загубят, а да се съсредоточат върху качеството на обслужването, което почти навсякъде е под всякаква критика, за да могат да задържат клиентите си:)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: