Особености на националните празници

април 29, 2009

Два дена разхождам чужденци из София. Две неща ги развълнуваха особено този път:

1. Такситата – ценообразуването и начина на каране – тази тема е винаги актуална за пристигащите чужденци.

2. Почивните дни, които идват. Всеки път, когато опитат да правят планиране, им се отговаря, че от 1 до 6 не се работи, 7 и 8 никой не ги брои за работни, да се обадят на 11 или по-добре на 12, че след такива тежки празници бива ли да заработиш още от първия ден. Абсолютно несериозно от бизнес гледна точка. На чужденците не им остава нищо друго освен благородно да ни завидят за почивката и да продължат да се чудят наум от какъв зор ще се почива в цяла седмица заради един почивен ден.

Да, това е и моята гледна точка, но след като бях оставен без избор, семейно решихме да направим лятната си почивка през май. И за да е напук на правителствените грижи за българския туризъм, защото не ни харесва нито правителството, нито българския туризъм в сегашния му вид, ние заминаваме за Корфу.

Advertisements

6 Коментари “Особености на националните празници”

 1. Longanlon Says:

  зависи от чужденците – тия от северните държави се чудят, ама италианци, испанци че даже и французи и те си почиват юнашки в техните си държави

 2. Ivet Says:

  Постът ти ме накара да си спомня една мисъл: Празниците са създадени, за да ни напомнят, че като хора можем и да се забавляваме, а не само да работим! От бизнес гледна точка сигурно е много несериозно, но от чисто човешка – си е точно така!

  • grigorweblog Says:

   @Ivet – празници са 1 май и 6 май. Който искаше да е по-човек, можеше да си вземе колкото си отпуска иска и да си почива.

 3. Селин Says:

  Аз пък не знам за хора (поне около себе си), които на 7-ми май няма да са си на работното място и съвестно да си работят.
  А иначе, за мен по-големият абсурд е „доработването“ в съботите. Или дните се дават за почивка или, щом е толкова икономически и не-знам-още-как неизгодно, просто не се дават за почивка. Докато и в други страни си почиват така понякога, както посочи Лонганлон, никъде не съм чувала да „доработват“ празниците.

 4. Св Says:

  Правя кратко сравнение с Арабския свят и май тук сме си доста работни 🙂 Шест месеца работих там и почти нямаше месец без 1 седмица почивка :-D. Т.е. има 1 ден празник, те почиват цяла седмица.

 5. arhivatora Says:

  (григор, моля те смени адреса ми в блогрола си с новия, хиляди благодарности http://blog.arhivatora.com/ )


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: