Какво е Navision (Dynamics NAV)

март 31, 2009

Преглеждайки статистиката си, установявам, че едва ли не всеки ден някой стига до този блог, търсейки отговор на въпросите „какво е сап консултант“ и „какво е сап“. Според wiktionary сап е дръжка на земеделско сечиво, виж SAP е малко по-друга работа:)

И тъй като SAP не е баш специалността ми, аз реших да посветя една статия на Microsoft Dynamics NAV или както си го знаем по нашите земи Navision.

Dynamics NAV е бизнес информационна система от тип ERP от портфолиото на Microsoft. Предназначена е за малки и средни предприятия по американски стандарти (което покрива 90% от предприятията в България). Като всяка добра ERP, Dynamics NAV има модули за счетоводство, управление на парични средства, управление на дълготрайни активи, складов модул, продажби и вземания, доставки и задължения, произоводство, планиране, проекти, услуги и други. Модулите са интегрирани, което означава, че осчетоводяването на фактура за продажба генерира съответните счетоводни записи. Това се отнася и за всички останали модули. Системата притежава добра функционалност за справки и вграден BI, който върши чудесна работа в 99% от случаите. Dynamics NAV дава основата за отразяване на всички бизнес процеси в компанията, независимо от типа и. В идеологията на Microsoft партньорите са тези, които разработват и предлагат специализирани вертикални решения (add-on).

Dynamics NAV е на Microsoft, но лицензите и внедряването се предлагат единствено и само от сертифицираните партньори на Microsoft. Лицензионните програми са две – Business Essentials и Advanced Management. Първата е с по-ниска цена на конкурентен потребител, но не включва модул производство, както и някои други по-advanced функционалности. Dynamics NAV може да работи със собствена база данни, но се препоръчва използването на SQL Server, като има възможност за закупуване на по-евтини лицензи. Има възможност за закупуване на лиценз, който позволява работа с кода, ако ви стиска:)

Dynamics NAV в България се предлага във версия 5 SP 1, която е напълно локализирана от Microsoft. Очаква се представянето на версия 2009, която представлява революционна промяна в софтуера.

Dynamics NAV може да се внедрява по методологията SureStep, разработена от Microsoft, която обещава (поне на теория) внедряване в рамките на месец.

Засега толкова, ако регистрирам интерес, мога да продължа и други статии по темата.

Advertisements

11 Коментари “Какво е Navision (Dynamics NAV)”

 1. Mikhail Says:

  🙂
  Че какво като „сап“ (то и на английски не звучи добре и на нас например ни се „препоръчва“ да го споменаваме само „ЕсЕйПи“) не е твоята специалност?
  Хората питат за „сап“ – дай им „сап“!
  Сигурен съм че ще знаеш повече за него от 99% от хората и ще е полезно 🙂 Не всеки знае какво е Гугъл, а и сап-а е доста обширен…

 2. Стойчо Says:

  Правилното произнасяне е Ес А Пе (SAP) – въпреки, че често си го наричаме „сап“ и членуваните форми „сапта“ или „сапът“. Хората, занимаващи се с него са „сапьори“, „сападжии“ и „къде ми е ажура“;-) Е, всичкото това е майтапен жаргон, но официално трябва да се каза Ес А Пе

 3. grigorweblog Says:

  Аре стига с тоя SAP, статията е за NAV:)
  @Mikhail – хората питат за SAP, но може да се окаже, че и друго им върши същата, ако не и по-добра работа.

 4. Милен Says:

  А към NAV EXPRESS дали може да се добави модул производство? Става въпрос за малък производител.

  Дали знаеш защо са махнали цените от сайта nav-express.com ? Това някаква нова политика ли е, да не се знае колко струва един продукт & услуга 😉

  • grigorweblog Says:

   NAV Express не е официален продукт на Microsoft, а е NAV, преконфигуриран от един от парньорите. Доколкото си спомням той е базиран на Business Essentials лиценза и съответно няма производство. Нямам повече информация, за да мога да коментирам.

 5. akolev Says:

  внимавай с употребата на ‘революционна’, да не останеш разочарован 🙂

 6. grigorweblog Says:

  Сашо, аз казвам революционна, защото съм я видял и пробвал като такава, не защото някъде съм прочел, че е такава т.е. това е лично мнение, формирано като сравнявам 2009 с 4 версии преди това, които са хем визуално и функционално почти еднакви, а и са доста добре познати на българските потребители.

 7. akolev Says:

  fair enough 🙂
  само казвам, защото като съм гледал някои маркетинг презентации, лошо ми става 🙂

 8. Ani Says:

  Rabotja s NAV ot 4 meseca no e na datski i dosta se zatrudnjavam. Do momenta sum izpolzuvala SAP. Mnogo molja preporuchaite mi kude moga da zakupja na angliiski ili bulgarsi naruchnik za upotreba za nachinaeshti…mnogo se zatrudnjavam ponjakoga, a ne smeja da pitam kolegite…ubedena sum che s dva puti po-malko funkcii bih mogla da postigam 2 puti po-dobri rezultati. Kursove e absurt. V Danija sa mnogo skupi i ne moga da platja takiva sumi.Pomognete mi, molja vi!

 9. Ani Says:

  Javno nikoi ne znae nishto po vaprosa…

 10. gregory Says:

  В България NAV идва на английски и български и можеш да превключваш езиците. Има и help и на двата езика, който би ти помогнал. Мисля, че няма книга, която да е подходяща за крайни потребители, но компанията, която е внедрявала в твоята компания би трябвало да е предоставила потребителски ръководства. Можеш да се обърнеш към тях за някакви материали евентуално.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: