Пак за картите

март 24, 2009

Днес се опитах да платя с кредитна карта при един търговец, при което ми казаха „Да, но ще трябва да платите с 3% повече!“ Подобно нещо вече ми се беше случвало, затова реших да последвам съветите в оставените коментари и да се чуя с ПИБ, които са издатели на картата ми, както и обслужващи ПОС терминала при търговеца.

В общи линии от кол центъра на банката ми отговориха, че те нямат ангажимент към ценообразуването на търговците и всеки търговец може да си дефинира условие на плащане, като по горното. Това пък ме кара да се запитам защо в такъв случай толкова малко търговци прилагат подобни трикове.

Аз продължавам да си мисля, че това не е коректна търговска практика. Ще оценя и вашите мнения, както и доводи за и против.

Advertisements

13 Коментари “Пак за картите”

 1. Св Says:

  Просто отиди и си купи същата стока от друг търговец 🙂 Факт е, че банковата такса при плащанията с кредитна карта се поема от търговеца, така че до някъде реакцията му е оправдана. Но пък ако не иска да плаща такса защо предлага такъв тип плащане?

  • grigorweblog Says:

   Не е толкова просто, защото алтернативният търговец не приемаше карти:) И аз не разбирам защо приемат такъв тип плащане и кой би платил с карта при тези условия при положение, че таксата за теглене на пари от кредитната карта е 1%.

 2. Михаил Says:

  Първо защо криеш името на търговеца? Не трябва ти да се срамуваш, според него това е почтена практика. Което е съмнително и възможно даже незаконно, особено ако подобна „надбавка“ не е обявена на видно място.
  Обърни внимание на чл. чл. 19 от закона за защита на потребителите

 3. Ici Says:

  Мисля че Visa/MasterCard имат изискване търговецът да няма подобни „надбавки“ – пробвай да се оплачеш на тях

  • grigorweblog Says:

   Не крия името на търговеца. То няма да има значение, докато нямам аргументирана позиция, защото до момента единствените аргументи са, че другите търговци не правят така и че тази надбавка не е официално обявена никъде. Михаил, благодаря,твоят е добър аргумент.
   Интересно е и поведението на банката, която реално не печели от такъв търговец, защото при тези условия едва ли някой би плащал с карта.

 4. иво Says:

  Като купуваш самолетни билети онлайн с кредитна карта, SkyEurope ти слагат 5 евро „transaction fee“. При това и в двете посоки, т.е. ако купуваш двупосочен билет, стават 10 евро. Тъпи номера.
  Банките официално ти казват „без такса за плащане в търговски обекти“, но имат предвид, че те (банките) не ти слагат такса.

 5. Марин Says:

  И в някои по-развити от нас страни търговците отказват (по-скоро приемат с ГОЛЯМО нежелания) да осъществяват транзакции с някои кредитни карти.

 6. a-tipova Says:

  Това е законна практика – всички карти взимат комисионна от търговеца и когато сумата е малка транзакцията става неизгодна, дори губеща за магазина. В Лондон повечето магазинчета, които продават вестници, кафе и др. малки неща имат условие транзакцията да е над £5. Или изобщо не приемат Американ Експрес, защото комисионната там е 6%.
  Аз лично не одобрявам да се прави пазаруването по-трудно, като се иска таксата от клиента, но разбирам негодуванието на много търговци да плащат тези такси, понякога се събират сериозни суми от 2-3% тук и там…

 7. Надя Says:

  всъщност – да, търговеца плаща комисионна за всяка транзакция, но никой не го е карал на сила да предлага и плащане с кредитна карта в магазина си.

  В цял свят хората навсякъде плащат с карти и не си искат въпросната комисионна от клиента, освен в България очевидно… Много сме зле 😦

 8. kanew Says:

  Не бих винил дребния търговец. Защо ли пък контрата да остане в него?
  И при пенсионерите е същата история. НОК дава на пощите 42 милиона лева/годишно за раздаване на пенсиите.Всеки пенсионер може безплатно да си вземе дебитна карта от определена банка, която ежемесечно се захранва от размера на пенсията. Болшинството от пенсионерите не ползват тази услуга и то главно, че при тегленето на суми от банкоматите трябва да плащат разни такси възлизащи на около 2 лева на месец.Държавата не иска да изплаща на държателите на дебитни карти тези 2 лева и да спести около 36 милиона лева.Така и е по лесно-под формата на заплащане на услугата, се извършва дотиране на пощите.

 9. gamar Says:

  Не сте прави хора и търговеца не е шмекерувал.
  Търговците имат право да не поемат тази такса, стига да я обявават – както е станало в случая. Потребителят решава ще я платили или не. Не знам как съдите, че по „биля“ свят нямало такова нещо, но пък мен тъкмо там са ми прехвърляли таксите по транзакцията. Вярно, че в България по-малките магазинчета почти няма пос устройства, но въпреки всичко като цяло картите тук вървят (изключвам Кауфланд). Таксата не се събира от банката, а от самите картови системи (Виза, Мастър и т.н.). Обикновено се изразява във фиксирана сума от 1-3 евро и процент, което за покупка на дъвки не е никак изгодно за търговеца.
  Не казвам, че схемата е много добра, но уви е нормална практика.

 10. gamar Says:

  Относно коментара на kanew, дали ще се дотират пощите или „нашата“ банка ще цоца пари каква е разликата? И как излязоха твоите сметки?
  2лв х 12 месеца х 2 млн пенсионера са грубо около 48 млн на година
  сравнено с 42 млн/годишно за пощите, не виждам от къде идва икономията?
  Работя с представените от теб данни, нямам представа дали това са реалните цифри, моля да уточниш.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: