Точкуване

март 12, 2009

Миналата година нехаех, но тази година се очертава и на мен да ми се стовари на главата. Става дума за класирането в ясли и детски градини или как да разпределим 8000 деца на 4000 места. Тъй като задачата очевидно е невъзможна, общината въведе критерии и доколкото разбирам днес са ги гласували. Одобрената наредба почти не се отличавала от проекта, който е публикуван тук.

Интересно е, че критериите са така изработени, че поне 90% от децата ще получат един и същи брой точки (тези за адресна регистрация и работещи родители). Айде 80% да са, това пак са 6400 деца на 2400 места (другите 1600 вече са заети от 20-те процента с по-висок брой точки).

Наредбата обаче казва следното: „Всяко ОДЗ и ЦДГ, на основание чл. 25, ал.2, т.6 и чл. 150, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, по решение на Педагогическия съвет приема допълнителните критерии за прием на деца.“

Ето и моето предложение към директорите на детски заведения за допълнително точкуване:

– „Плик с 500 лв.“ – 5 т.

– „Плик с 1000 лв.“ – 10 т.

и т.н.

Между другото, един от общите критерии е доста спорен и досега не съм попаднал на човек, който го одобрява. Става дума за допълнителните точки за деца, чиито родители или баби/дядовци работят в общински детски заведения – цели 3 т.

Advertisements

2 Коментари “Точкуване”

 1. bilkata Says:

  Не си съвсем прав за точките за деца с роднини/персонал в детски заведения.
  Идеята на това предимство е простичка: майката/бабата, работеща в ясла или градина, да остане там и да гледа 20-25 деца, вместо да си седне у дома да си гледа единственото нейно. Т.е. всички ние, дето се стремим да си пуснем децата на градина и да бачкаме спокойно, имаме интерес от това.
  Имай предвид, че персонал се намира ужасно трудно. Млади хора почти няма, изобщо не се задържат там. Знам нещата вкл. от първа ръка – дъщеря ми се дипломира Начална педагогика – от целия им курс 3 момичета все още работят в общински заведения, всичко друго е в частни клубове или (като моята) бачкат съвсем друго за много повече пари.
  А докато стигнат до 1 клас нашите наследници, ще минем май на взаимоучителната метода – и учителите в училище са вече от 50-55 г нагоре… млади няма…

  • grigorweblog Says:

   Хм, аз мислех, че е бонус от вида „не можем да ви дадем пари, но и гарантирано място в детската градина си е нещо при този недостиг“, което май почти съвпада с твоето виждане.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: