Tips and tricks – преиздаване на шофьорска книжка

февруари 25, 2009

Как се преиздава шофьорска книжка в КАТ – София?

Пиша това, защото в Интернет не намерих достатъчно информация. Това тук е процедурата за подновяване на книжка. За нова книжка са необходими и допълнителни документи.

1. В КАТ работи супер-дупер иновативна система за управление на опашките, което е „променило“ много неща:) Вместо хората да се блъскат на умопомрачаващи опашки, те отиват мнооого рано сутринта, за да изкарат номер, който им гарантира обслужване в разумен срок, след това сядат на едни столчета в студеното фоайе и се втренчват в екрана, на който излизат номерчетата и гишетата.

2.За подновяване на шофьорска книжка се изискват документ за самоличност, снимка, свидетелство от медицински преглед, заявление, което се попълва на място. Това е само като начало.

 Моята книжка беше издадена първоначално от КАТ-Варна и тъй като сега вече съм със софийски адрес, трябваше да подам молба да ми се изтегли досието от Варна и да се заведе в София. Това отнема месец. Молбата е по формуляр и се завежда в деловодството (15-то гише). Таксата е 2 лв. и 60 ст. за банката. Продължаваш с процедурата по преиздаване на книжката след като от КАТ-София са ти получили досието. Ако сте с такъв казус по-добре стартирайте поне два месеца преди да ви изтече старата книжка.

Нина беше с открадната книжка и талон, но имаше служебна бележка от МВР за кражбата. Тази служебна бележка заедно с копие също трябва да се представи. Попълват се и едни декларации, че ако ти намерят старата книжка, трябва да я върнеш в КАТ и завеждаш декларациите в деловодството (15 гише).

3.За заявлението се плаща 50 ст. на гишето. Нормално издаване на книжка е 30 дни и струва 18 лв., но плащаш 21.30 с неизбежните банкови такси. Бързата книжка става за 10 дни и струва двойно.

4.Носете си син химикал, копия на всички допълнителни документи, които трябва да представите, забавление за времето на чакане на опашаката и се надявайте да не ви се доходи до тоалетна през това време, защото тоалетните там не са приятни.

Процедурата и цените са към днешна дата (25.02.2009) и не поемам ангажимент да ги ревизирам в бъдеще.

Advertisements

20 Коментари “Tips and tricks – преиздаване на шофьорска книжка”

 1. hdm Says:

  За издаване на нова книжка съшите документи плюс: удостоверение за завършен курс към БЧК, копие от доплома за образование и удостоверения от инструктора за завършен курс. Може би ранното отиване не е добър подход. Отидох в 10 и малко и машината ми изплю номер 120, а на таблото светеше 112. Минах за около 30мин. Цената на бързата поръчка е 36лв с таксите отива на 42.30лв. и 50ст. на гишето за заявлението. Инфото ми е от 19.02


 2. И аз отидох към 9-10 мисля и чаках по-малко от час (тъкмо имах време да отскоча да хапна, така с номерата поне може да се ориентираш горе долу колко време ще чакаш)

 3. Милен Says:

  Каква молба бре колега? 🙂 Според закона за електронно управление мисля се казваше (творение на Ники Маус), дадена институция не може да ти иска документи, ако те са налични в друга държавна институция. А тук дори говорим за една и съща институция, но в различни адм. региони.

  • grigorweblog Says:

   @hdm, Прасунсен: Странно, защото при първият си опит Нина отиде по това време и се отчая от номерчето си и си тръгна. Мнооого ранното отиване е в случай, че не искаш да закъсняваш за работа.
   @Милен: Това не е каква да е институция, а КАТ:)

 4. друга Нина Says:

  И на мен ми предстои същото скоро, но заедно с това ще ми издадат ли и нов талон(и моята книжка е от друг град Стара Загора и сега изтича и трябва тук да си извадя новата).А също така знаете ли как да си взема златен мисля се наричаше талон с повече точки, защото съм без нарушения доста годинки:)

  Благодаря

 5. grigorweblog Says:

  Пуснах тази публикация с идеята, че няма достатъчно информация В интернет за процедурите на КАТ, но тя не е изчерпателна. Ще се наложи да провериш сама как става номера със златния талон и ще се радвам ако после гоо споделиш тук.

 6. sin Says:

  благодарности за информацията
  отивам да я пробвам

 7. мискинин Says:

  Здравейте колеги!
  По отношение на златния талон – нещата са направени по следния начин – ако нямаш НИКАКВО нарушение 6 (ШЕСТ) години можеш да се наредиш на въпросните опашки и след проверка и заплащане на такса (2 лева мисля) получаваш желания талон.

  Надявам се, че съм Ви бил полезен

 8. Ани Says:

  Здравейте!
  Имам следното питане (може би има отговор на въпросът ми в публикациите по-горе, но по-добре да питам конкретно, за да не се разкарвам с дни по институциите), при откраднати документи необходимо ли е за издаването на дубликат на шофьорската книжка да нося актуално свидетелство за медицински преглед и дипломата за завършено образование, или само служебната бележка от МВР и новоиздадената лична карта са достатъчни?

 9. нара Says:

  здравейте не намерих никъде отговор на еювапроса си мога ли да попитам тука?
  може ли вместо свидетелство за основно образование да занеса дипломата си ще го приемат ли или ще ме върнат за свидетелството някой има ли представа ?

  • grigorweblog Says:

   Не знам. Предполагам, че ще я приемат. Все пак след като имаш диплома за средно, предполага се, че си минал основното:)


 10. […] Tips and tricks – преиздаване на шофьорска книжка – практически съвети при преиздаването на шофьорска […]


 11. Да бях го прочел по рано това за 1месец да ми се изтегли досието от друг град

 12. гунчо Says:

  Мога ли да карам с изтеклата си книжка, докато излезе новта? нарушение ли е?

 13. ХХХ Says:

  навърших 71г. , какви документи са необходими за презаверка на ш. книжка В.
  Благодаря предварително

 14. ТЯ Says:

  Ако книжката е открадната преди 5 години и кражбата е заведена под вх.номер в МВР, мойе ли и как да се издаде нова шофьорска книжка?
  Нямам документ че книжката е намерена.

  • Нина Says:

   Григор е написал в поста си за ситуацията с открадната книжка и бележка от МВР. Към обичайните документи добавяш и бележката от МВР и на място при подаваните документи писмено обещаваш, ако някой ти върне старата книжка, да я предадеш в КАТ. Аз бях с бележка за открадната книжка отпреди 2 години и никой не ми направи проблем.

 15. Веселина Says:

  Здравейте,
  молбата ми е следната.
  Брат ми е в чужбина и иска да му извадя удостоверение за чисто досие на щоф.книжка.От къде се издава- от КАТ или от застрахователна компания.Благодаря.

 16. Веси Says:

  Здравейте,

  срока на моята книжка изтече преди 2-3 години.
  Предполагам трябва да занеса в КАТ само медицинско свидетелство и снимка. Нещо друго необходимо ли е да представя?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: