Почна се

февруари 24, 2009

Аз казах ли, че ще има сеир. Ето днешната новина от dir.bg:

Композиторът Найден Андреев призова Красимир Аврамов, който спечели конкурса за българската песен за “Евровизия“, да се оттегли незабавно.

Андреев е поредният музикант, който се обяви против песента “Illusion“, предаде Дарик. В събота вечер песента събра повече от 55% от зрителските гласове. Категоричната победа се стори съмнителна за мнозина и те обявиха конкурса за нагласен. В отворено писмо до медиите Найден Андреев пише: “Краси, в твой интерес е да се оттеглиш сам. Българската публика категорично изказва неодобрение и не приема изпълнението ти. Не ни карай да се срамуваме, че сме българи. Оттегли се сам!“.Междувременно стана ясно, че във вторник ще има протест пред сградата на БНТ срещу победата на Аврамов, който трябва да ни представи на “Евровизия“ в Москва. Протестиращите се събират в 13.30 часа пред БНТ. Малко по-късно те ще внесат протестната онлайн подписка, в която до момента са се записали близо 3000 души.

След като родните „творци“ заровиха томахавката на войната „чалга срещу всички „, на музикалната сцена не се случва почти нищо интересно. Сегашният скандал е идеален за изтупване на някакви имена от нафталина, ваденe на скелети от гардероба и дружеско поплюване.
Продължавам с призив към тези, които са гласували за песента на Евровизия да споделят мотивите си.
А аз очаквам развитието на сеира по всички правила.

Йорданка Христова се изказа, че Красимир Аврамов е „нечестен”, а нейният пример бе последван от Миро. И двамата оспорват музикалните качества на Аврамов, съобщават от bpost.bg. Според Христова той е пял неубедително и фалшиво, а Миро заяви, че колегата му е „музикален инвалид”. Тони Димитрова също изяви възмущението си. “Много уважавам БНТ, но ако телевизията има възможност, трябва да анулира тоя конкурс. Всички видяха, че някой нещо е направил – жестока манипулация. 55% е абсурд! Язък за всички колеги, които бяха хвърлили труд, той беше най-зле от всички“, категорична е Тони Димитрова в интервю за в. “Телеграф“. “Не може един нормален човек при наличието на певци като Васил Найденов, Орлин Горанов, Данчо Караджов, Наско от Б.Т.Р., Георги Христов, Веселин Маринов, да се кръсти Човека глас – трябва да си голям гьонсурат“, смята певицата. „

Advertisements

8 Коментари “Почна се”

 1. Jaguar Says:

  Грегъри, напълно споделям мнението на цитираните изпълнители. Вече обсъдихме събитието надълго и нашироко в блога на Марфа тук – http://marfieta.wordpress.com/2009/02/23/illusion/
  Като чета коментарите на хората, направо не мога да повярвам, че някой изобщо е гласувал за този момък…

 2. Marfa Says:

  Пък аз мога 🙂 Значи, то било иновативно. Различно. То е опера. Ние, отрепките, не я разбираме това операта. Нещо повече. То е поп-опера. Аврамов е измислил поп-операта. Нищо, че още си е дърпал пишката, когато Фреди Меркюри изпя „Барселона“ с Монсерат Кабайе… Ама не, то не било поп-опера, то било… попера… Или попара, не е ясно.

  И следват обвинения. Че протестиращите са комунистически отломки от близкото минало, които още страдали по смъртта на режисираните крайни резултати. Може. Ама ако това е нережисиран краен резултат, то аз съм Монсерат Кабайе и Фреди Меркюри взети заедно.

  Никой ли не схваща идеята?! Не става въпрос за това дали песента на Аврамов е добра или не. Никой не може да каже кога едно произведение на изкуството е добро, и кога – не. Напук на всички норми и шаблони понякога избуяват неща, които обаче успяват да заинтригуват достатъчно брой хора за достатъчно дълго време, така че в такива моменти критиците се скриват в дупките си и мълчат. Идеята е, че Аврамов ПЕЕ ФАЛШИВО! Мама му стара, човекът-глас ли е, к’во ли е, ПЕЕ ФАЛШИВО! Пее по-фалшиво, отколкото би могъл да пее природно глух човек! Той вие ОКОЛО мелодията на песента, криволичи ПРЕЗ НЯКОЛКО тоналности от ТОНАЛНОСТТА, а моментите, в които все пак уцелва секундата до верния тон, слушателят, който за съжаление има относително верен слух, си отдъхва с облекчение.

  Аз нямам нищо против песента. Ама нищо. Не, не ми харесва, но моят вкус не е Универсалният вкус, по който всички трябва да се водят. Напук на всичко твърдя, че точно такава песен би се похарчила на поп-боза, каквато е Евровизията от години вече. Твърдя, че Аврамов показа и невъзможното. Показа докъде се простират човешките възможности. Показа, че човек при добро желание може да пее по-фалшиво и от глух по рождение чайник. Миналата година Грузия добута доста напред благодарение на сляпа изпълнителка, която пееше за мир. Тая година нищо чудно да получим овации благодарение на глух изпълнител, който пее за любов.

  • grigorweblog Says:

   @Marfa: Точно като мен. Всъщност се старая в постовете ми да има неутралност към самата песен (защото става) и липса на всякаква толерантност към фалшивото му пеене (защото не става).

 3. Deltalink Says:

  Марфа, не зная за колко секунди е успял да уцели верния тон, но ние с дъщеря ми не успяхме почти да отдъхнем по време на цялото изпълнение. Излязохме от него мокри, гледащи се под око, сякаш питайки се една друга – ти чу ли целия тоя ужас? Да – това е основното, човекът пее ФАЛШИВО. Предполагам, че мацката от Vaya con Dios, това се сещам първо, или да речем ABBA, или де да знам кой, би изпял и това, и телефонния указател добре. Ама тоз човек не е в тая категория. В никоя категория не е.
  Мислех, че пея ужасно. Миии, днес съм с малко по-голямо самочувствие, май не пея чак толкова фалшиво, колкото си мислех. 🙂 🙂 🙂

 4. Deltalink Says:

  Мда, връщам се, за да оставя една песен на едно момче, което слушам от известно време. Мисля, че записът не е манипулиран, в смисъл, мисля, че е на живо, поне стърженето на китарата ме кара да си мисля така. За мен така се пее на живо. Ама сигурно не разбирам нищо. И съм старомодна. И, де да знам … 🙂 🙂 🙂

  Песничката на Кърмит е това 🙂 Прави ме щастлива, много е просто.

 5. Marfa Says:

  Не знам какво му е интересното, господин Канев. В статията пише, че основният протест срещу Аврамов бил на база на сексуалните му предпочитания. Аз не знам какви са сексуалните предпочитания на Аврамов, не искам и да знам, а и не ми пука. Това, което ме притеснява е, че на 10-ти май или когато там е конкурса, ще излезе на сцената и ще почне да вие толкова фалшиво, колкото е възможно изобщо. Почти не съм чула някой да реве срещу качествата на песента и да представя това като основен мотив за негодуванието си. По-точно, почти винаги загубилите почват да оревават орталъка, че тяхната песен била по-хубава, ама на, не я избрали. Това е нормално и дори не заслужава да се споменава. Тук случаят е различен. Няма значение, че на някои хора тази песен не им харесва, а на други им харесва. Като песен и композиция, имам предвид. Значение има единствено, че солистът пее фалшиво. И то не точно фалшиво. Той просто разтегля границите на термина „фалшиво“, подминава ги и ги оставя далеч, далеч на хоризонта.

  А тези, които се опитват да убедят хората, че надигналата се вълна срещу Аврамов е на базата на хомофобия или на де да знам какви още фактори, просто да идат на ушен лекар. Пууу, ама!

 6. kanew Says:

  Г-жо /Г-це/Marfa ,чесно казано Евровизия не ме интерисува. Когато нещо ме интерисува и се иска мое участие, аз просто гласувам и си давам мнението. Така правя на всички политически избори, след което, без огризение на съвеста словоблудствам 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: