Албания 2

февруари 18, 2009

Туристическият guide е много добър – информативен и с чувство за хумор. Трябва да проверя какво пише за София, сигурно там хуморът прераства в ирония и сарказъм.

Този постинг ще е съвсем позитивен.

Няколко неща, които прочетох и които едно време се разнасяха като градски легенди:

Преди 1991 само висшите партийни лица имали право да имат коли, така че колите в Албания били около 600.  По това време не е имало правилник за движение по пътищата, шофьорски книжки и светофари. Позитивното е, че като вземем това за отправна точка можем да кажем, че напредъка е доста голям.

В календара за 2008 са записани 3 дати:

17 февруари – Косово обявява независимост. Днес става една година и алабанците изглеждат по-радостни от вчера.

15 март – големите експлозии. 26 умрели, 300 ранени, чути са в Скопие, а министъра на отбраната си е подал оставката. Ако се чудите кое е позитивното, то е това за оставката.

23 юни – 39-годишният медиен могул Дритан Ходжа катастрофира с ферарито си на центъра на Тирана с 250 км/ч и умира заедно с приятелката си. Виждал съм снимки на ферарито от първа ръка – даже не се познава, че е било кола. Позитивното е, че медийната му компания е била доста напреднала дори за европейските стандарти и постоянно е дразнела корумпирани политици с независимите си репортажи.

Сравненията със софийските взривове и новоизлюпените български медийни могули оставям на вас.

По времето на Енвер Ходжа една част от центъра е била затворена за простосмъртни. Там са били къщите на висшите функционери. След 91 г. отварят този район и албанците били изумени как са живели вождовете им. Срещу хотела ми са старата и новата вила на Енвер Ходжа. Днес обаче този район е превърнат в party зона с адски много атрактивни заведения.

През 1956 Албания не одобрява десталинизацията в изтчния блок и къса връзките си със СССР през 1961, а през 68 г. се изтегля и от Варшавския договор.  За сметка на това симпатизира на Китай, но само до 1978, когато заклеймяват дори и китайците като ревизионисти. Бедни и изостанали, но не са цепили басма на никого. Btw откога е великата враза на Тато за снишаването?

През 2001 г. кмет на Тирана става бивш преподавател по изкуства и предприема редица подобрения по облика на града. Има доста сгради, които не просто са боядисани, а са изрисувани. За несвикналото око това отначало е стряскащо.

През 2007 г. Джордж Буш е горещо посрещнат, кръстили му улица, а след това са му свили часовника, докато се ръкувал с хората.

Последното смешно нещо от guide-а  е за градският парк. Имало романтично изкуствено езеро и ако вървим на запад около езерото ще видим няколко предприемчиви автовмивки, които използват водата от езерото.

Моите скромни впечатления от днешния ден са, че алабанците са неангажиращо мили хора. Досега не съм говорил с човек, който да не разбира английски, включително сервитьори, охранители и продавачки. Ресторантите, в които съм бил, готвят изключително вкусно, евтино и сервират в много приятна обстановка. Тук се гордеят, че имат coffeee culture, което ще рече, че има адски много барове, в които хората седят цяла вечер на кафе и вода.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: