ИТ Проект 2008

февруари 4, 2009

Чета победителите и се дивя. Ето списъка:

Голяма награда в „Обществени организации“ – телефона на Емел Етем.

Подгласници – системата за управление на опашките в КАТ и дигитализирането на архивите на Националната Библиотека.

WTF?!? Телефонът на Емел Етем не е ли онзи толкова забавен във времето и прескъп проект, заради който щяха да ни наказват от ЕС? А управлението на опашките в КАТ не е ли същото онова управление на опашките, дето го има в ОББ от поне 5 години?

Да продължим с „Корпоративни проекти“:

Голямата награда – Електронен магазин 2be. Признавам, че не съм го използвал. Направих два опита да го отворя  – един път при обявяването на магазина и един път сега, след като чух за наградата. Браузърът ми дава connection timeout. Много ми се иска да приема, че проблемът е в моя телевизор. И все пак „електронен магазин“ не е ли онова нещо, което се прави като курсова работа от всеки втори студент по компютърни науки? Някой ще сподели ли с какво този електронен магазин е по-добър от всички останали, че и от всички корпоративни ИТ проекти през годината?

Подгласниците са системата за управление на склада в Актавис и единната информационна система в болница Токуда. Звучат като доста стандартни неща, но знае ли човек.

Хм, дали наистина това са най-добрите ИТ проекти на 2008?

4 Коментари “ИТ Проект 2008”

 1. еххх Says:

  „Някой ще сподели ли с какво този електронен магазин е по-добър от всички останали, че и от всички корпоративни ИТ проекти през годината?“
  Момче, за SOA чувал си и прочети: http://computerworld.bg/23688

 2. tisho Says:

  Ето вече ти ясно защо сайта timeout-ва – SOA + Oracle + ERP + SAP

 3. tisho Says:

  Но да оставим SAP и SOA настрана. Ето и малко конструктивна критика. При регистрация, сайта твърди, че : „2be гарантира, че данните на физическите и юридическите лица са защитени от Закона за защита на личните данни и същите няма да бъдат предоставени на трети лица.“

  Закона от своя стана твърди, че:
  „(2) Администраторът взема специални мерки за защита, когато обработването включва предаване на данните по електронен път.
  (3) Мерките по ал. 1 и 2 са съобразени със съвременните технологични постижения и осигуряват ниво на защита, което съответства на рисковете, свързани с обработването, и на естеството на данните, които трябва да бъдат защитени. “

  В крайна сметка при регистрация и логин не виждам да се използва ssl, което значи, че всичките ми данни се предават като чист текст и всеки по веригата (включително и МВР) може да ги прочете свободно. Това е много далече от „специалните мерки за зашита“ и още по-далече от „съвременните технологични постижения“.

 4. grigorweblog Says:

  Така, коментар и към двамата. Тищо, ERP и SAP е едно и също, трябва да скъсиш веригата с едно звено, което не я прави по-бърза, хаха.
  Към първия коментар – да, чувал съм за SOА, най-вероятно преди теб. Спрягаше се за революционна технология преди 7-8 години!!!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: