Добра идея, кофти реализация

февруари 4, 2009

Не вярвах, че ще приемат закон за увеличаване на платеното майчинство на 12 месеца. Те пък взеха, че го приеха. Идеята е много добра, а Нина в момента я прилага на практика. Така семейният ни бюджет на теория не понася големи трусове и можем спокойно да си отглеждаме децата.

Дотук всичко е ОК. Глупавата част естествено е в бумащината. Да, платеното майчинство е 12 месеца и малко, но те всъщност се делят на няколко периода – 45 дни преди термина, 90 дни след термина, някакви месеци болнични и някакви месеци отпуск по майчинство и май имаше още. За всеки един от тези периоди се изискват документи я от лекар, я от работодател, пишат се някакви декларации и т.н. Въпросните документи се носят в НОИ, те ги преглеждат и отпускат парите. Недай си боже да открият някаква грешка при изчислението на дните, тогава те връщат да си оправиш документите и да пробваш пак. Цялата тази процедура е изключително неудобна за майките, които трябва да се разхождат до лекари и работодатели и да се чудят на кого да си оставят бебето или да го изведат в студа. Освен че е неудобна, тази процедура размества цикъла на плащанията от НОИ, което води до неприятни изненади. Оказва се, че хем тези пари ти се полагат, хем пък не можеш да разчиташ на тях, защото не е ясно кога и колко ще дойдат.

Advertisements

One Response to “Добра идея, кофти реализация”

  1. Yana Says:

    Ако работно място има добър счетоводител, а бащата е склонен да вземе някой и друг болничен или да донесе декларациите вкъщи за подпис, няма проблем. А плащанията се разместват само, ако счетоводството не внася документите навреме.
    Аз не съм имала проблем.
    Е, брилянтната счетоводителка на държавната ми работа не компенсира за мижавата заплата :)))


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: