Тъжно

декември 11, 2008

Вчера гледах, че Бтв е яхнала пак вълната и щедро учи на морал студентите в Студентски град. Случаят с пребитият до смърт студент ми напомни на един случай от моето пребиваване в Студентски град. Тогава някакъв идиот размахвал патлак в „Алиби“ и прострелял студента Петър Маринов, който починал на място. Сещам се, че хората около мен бяха доста шокирани, защото момчето учеше в нашата специалност и живееше в нашия блок. Бяхме се разминавали с него по стълби и асансьори. Това става на 29.6.2001 г. Покрай сегашния трагичен случай реших да проверя какво става с делото за смъртта на Петър и останах още по-шокиран от тази новина, която е отпреди месец т.е. повече от 7 години по-късно:

Апелативният съд гледа делото „Алиби“ 

Софийският апелативен съд ще гледа днес делото „Алиби“ за убийството преди 7 години от бивш служител на НСО на студента Петър Маринов в  дискотеката.

На 29 юни 2001 г. бившият служител на Националната служба за охрана Александър Стоянов прострелва смъртоносно 19-годишния студент по „Информатика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Петър Маринов, който празнувал своя имен ден в дискотека „Алиби“. На 1 декември 2005 г. Софийският градски съд осъжда Стоянов на 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от над 50 000 лева. Съдът приема експертиза, според която пистолетът е бил изправен и е стреляно с него след последвалото го почистване. В мотивите си съдът посочва, че подсъдимият е виновен и е извършил умишлено убийство, но не по хулигански подбуди. Впоследствие Софийският апелативен съд потвърждава изцяло първоинстанционната присъда.

На 5 юни 2008 г. обаче е съобщено, че Върховният касационен съд (ВКС) връща на Софийския апелативен съд делото „Алиби“ заради допуснати редица нарушения, считайки че предишните инстанции са наблегнали върху умисъл от страна на подсъдимия Александър Стоянов да произведе изстрел и да причини смъртта на Петър Маринов. Според ВКС, самото носене на оръжието не е било показно, нито има данни бившият охранител да е парадирал с него. Заседанието на Софийския апелативен съд трябваше да се проведе на 29 септември, но бе отложено за 27 октомври. На днешното гледане на делото ще бъде представена съдебно-балистична експертиза, която трябва да докаже дали е възможно пистолетът на бившия служител от НСО и настоящ охранител от частна фирма „Глог“ Александър Стоянов случайно да е изпаднал от кобура и при вдигането му да е произвел изстрел. 
 

Тъжно ми е.

 
 
Advertisements

10 Коментари “Тъжно”

 1. trakatumka Says:

  А още по-тъжно е, че май на никого не му пука:( Не съм сигурна какво трябва да се случи, за да бъдат нещата другояче е да не четем всеки ден за такива трагедии, предизвикани по такъв нелеп начин.

 2. Jaguar Says:

  Отвратително. И този човек сега ще обжалва, ще „докаже“, че пистолетът му просто ей така си е паднал и гръмнал, така ли? Нямам думи!


 3. Поздравления за разравянето на архивите. Такива неща трябва колкото се може повече хора да ги следят и да се противопоставяме. Иначе ще става чудо за три дни.
  Изглежда имаш надеждна информация за случая, може ли да се предостави на някоя медия да се разпространи повече? Може пък да се стреснат покрай сегашния случай и да отложат оправдаването…

 4. Дориан Says:

  Преди да съдите някого и да свързвате два случая открийте прилики! Нека бъдем реалисти, такива няма… Случаят с пребитото до смърт момче и простлеляно в „Алиби“ според мен нямат нищо общо защото:
  – да биеш някого до смър е повече от предумишлено, а по времето когато това се е случило е имало свидетели за това, че те са го били без оглед на това дали горкото момче ще оцелее! Прочетете НПК и ще установите, че има отделен член за „убийство по особено жесток за жертвата начин“… В превод – предумишлено!
  – относно простлеляното момче – спомням си, че по това време все още не беше забранено да се носи оръжие, по простата причина, че аз самият носех… Влизал съм в заведения без никой да ме спира с него. Разбира се, не съм имал за цел да се правя на велик, но времената бяха такива – опасни… Мога да ви гарантирам, че оръжие изпада – от личен опит… За съжаление, поне според мен, това е било един нещастен инцидент…
  Относно коментара на Jaguar – спомням си, че пистолетът е гръмнал при вдигането му, а не при падането.
  Още много мога да говоря по темата, но това няма да върне тези момчета, нито ще направи по-светъл животът на техните близки, но нека гледаме на нещата такива каквито са! За мен едното е „Предумишлено“, а другото „Непредумишлено“!

 5. grigorweblog Says:

  Дориан, а за мен и двете са нелепи и извършени от чиста глупост!

 6. Дориан Says:

  Да, напълно съм съгласен с това, че са нелепи! Спор по този въпрос няма!!!

 7. Св Says:

  Дориан, много добре знаеш, че пистолет не гърми от падане или от вдигане, а първото условие е патрон в цевта. А той сам там не влиза – това е напълно предумишлено действие и съответно не можеш да оправдаваш или извиняваш някой с това, че оръжието гръмнало при вдигането му.

 8. Красимира Петкова Says:

  и аз си спомням Петър Маринов, защото два дни преди това свирихме заедно мелодии – по точно – НА ЕЛИЗА в неговата стая, в 8ми блок. Спомням си и лицето му, спомням си и лъчезараната му усмивка. Спомням си, дори, че не пиеше, а вестниците го изкараха наркодилър и какъв ли не. Непредумишлено, може би, но все пак за бивш полицай е малко нелепо да е безотговорен с оръжието си…..И вярно, времената бяха такива, но оръжието върви със своите отговорности и който не ги оценява, ще си носи последствията.
  Спомням си, и никога няма да забравя, и Индиго, и дрУгото случайно убито момиче…сигурно има и други истории. Трябва да ги помним, за да не повтаряме грешките.
  Спомням си и мъката на приятелите му. Един от тях си отряза косите и искаше да ги погребе с тялото на приятеля си, но било лоша поличба и не го направи.
  ПОчивай в мир, и дано и близките ти намерят покой…

 9. Калоян Илиев Says:

  За съжаление убиецът е на свобода окончателно оправдан и най-важното с чисто съдебно минало. Да ни е живо и здраво правосъдитето и закаонодателството, което оставя вратички за такива случаи.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: