Уравнение

ноември 10, 2008

Защо хората „черпят“ катаджиите?

Ето една моя версия по въпроса:

Хората съпоставят глобата и наказанието, което ще получат, с подкупа, който ще платят, а напоследък съотношението е по-добро за покупа. Той не е сам на везната, а от неговата страна стои и гузната съвест.

Глоба + Наказание <-> Подкуп + Гузна съвест

Вярвам, че повечето хора изпитват угризения от това, че са дали подкуп, въпреки че на маса всички се хвалим обратното. При така направеното съотношение вдигането на глобите и наказанията всъщност няма да промени процеса към по-добро, защото тази страна на везната натежава все повече и повече, а другата възможност става все по-атрактивна. За да има намаляване на корупцията е необходимо всъщност точно обратното – да се вдигне „мизата“ и/или да се повиши „стойността“ на гузната съвест. Ченгетата обаче разбират, че при безконтролно вдигане на мизата хората може да предпочетат да си понесат наказанието и глобата и да останат с чиста съвест, така  че няма как да се играе много с този параметър. За сметка на това могат да се издават брошури, да се излъчват клипчета и въобще да се образова обществото в съвестно поведение.

Така написано уравнението(неравенство) е все още доста грешно, защото са пропуснати много други параметри, един от които съществен. Това всъщност е причиненото неудобство да си обслужваш глобата и наказанието – ходене по опашки, чакане на наказателно постановление, презаверяване на актове и т.н. Напоследък повечето хора, които са ми казали, че са глобени или пък че са се оттървали, плащайки подкуп, всъщност отчитат това неудобство като основен фактор. Глобените най-много ги е яд, че трябва да се занимават с глупости, а оттървалите се най-много ги радва това, че са си спестили това.

Глоба + Наказание + Неудобство при обслаужването им<-> Подкуп + Гузна съвест

В този смисъл уравнението може да претърпи сериозни промени, ако КАТ подобри обслужването на глобите и наказанията. Това означава електронни актове, възможност за проследяване статуса на акт през Интернет, електронно подаване на възражения, плащане на глоби през epay и др. Тогава то ще изглежда така:

Глоба + Наказание – Удобство при обслужването им<-> Подкуп + Гузна съвест

Вие кой вариант бихте избрали в този случай?

*Тази теория не засяга фактори като истинност на нарушението, поведение на шофьора и професионализъм на катаджиите. Тук те са взети в техния оптимум.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: