За ползите от пиратсвото

октомври 27, 2008

Вчера извадих папките с нотите от мазата и посвирих, както не бях правил отдавна. Измежду тях изпаднаха няколко листа с „Civil War“ на Guns’n’Roses с печат „ЕТ Юбиса Бизнес“. Не знам колко хора си спомнят за Юбиса днес ,но това беше фирма, която намираше ноти на рок песни отнякъде, копираше ги на копирна машина и ги продаваше по каталог по пощата доста скъпо. Бизнеса сигурно е вървял, защото такъв тип ноти нямаше откъде  да се вземат по това време. Трябва да призная, че бяха успяли да сътворят и собствена школа за ел. китара, в която въведоха абсолютно порочната практика на табулатурите в България. Аз имах „Civil War“, а заедно с един приятел си бяхме купили целият Unplugged на Nirvana и аз държах песните от А страна на касетката няколко месеца, а той Б страна, докато си направихме и второ копие. От днешна гледна точка, това е свръх нагло – да сложиш собствения си печат върху нещо, за което нямаш никакво право и да го продаваш свръхскъпо (това, което правят на пл. Славейков). Тогава обаче тези ноти помогнаха на много хора да хванат китарите и някои от тях може да са си намерили и призванието.

Сега се замислям, че от шестте класьора с ноти, които имам, няма нито един лист, за който да съм платил повече от цената за копиране, обаче просвирването им всеки път ми доставя голямо удоволствие.

One Response to “За ползите от пиратсвото”

  1. A Says:

    И аз имам един „албум“ от Юбиса. Даже каталогът им пазя. Синият печат в/у всеки лист още не е избледнял. По това време пиратството процъфтяваше – имаше „Унисон“, „Рива саунд“ и др. „звукозаписни компании“. Някои изчезнаха, други се легализираха.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: