Новите квартали

октомври 16, 2008

В последните няколко дни ми направи впечатление, че трамвай 7 е по-претъпкан в пиковите часове, отколкото нормално беше. Споделих това с Нина и тя предположи, че „Манастирски ливади“ започват да се населват и това се отразява на трафика по булеварда, както и на градския транспорт. Този въпрос често е бил повдиган, но на мен ми е интересно мнението на хора, които са избрали да живеят в този район:

Има ли улици в квартала, има ли място за свободно паркиране, има ли улично осветление, има ли (удобен) градски транспорт, има ли общински ясла, детска градина, училище, болница, полицейско управление?

И тъй като съм почти сигурен, че отговорът на повечето въпроси е не, някой знае ли дали общината работи по тези въпроси?

8 Коментари “Новите квартали”

 1. Kiril Kirov Says:

  Аз живея в района от около година. Паркирането е проблем, улично осветление има на места, градския транспорт е ужасен. За детските градини нямам представа, има една малка близо до нас. Болница има една на бул. България, за да стигнеш до нея минаваш през едни строежи. Всъщност то нали вече на болниците не им викат болници. Не знам на тази каква й е историята. Полиция два пъти ми потрябва – първия път ги чаках 4 часа, а втория обещаха да дойдат и не дойдоха. Отговорът на последния въпрос е не. Животът тук си има доста специфики, ако се поровиш в блога ми можеш да прочетеш за някои от тях.

 2. Eneya Says:

  Аз съм в квартал Хладилника. А на въпросите ти ми идва да започна да се смея шумно.
  Само за протокола… района има сериозни проблеми дори с това, че на различните карти кварталите се казват различно, както и улиците. Да не говорим за другите неща.

 3. grigorweblog Says:

  @Kiril: Какво те накара да избереш жилище в този район? Кой е най-болния въпрос на квартала?
  @Eneya: Районът сигурно има сериозни проблеми, но се населва, което значи, че проблемиете ще се изострят, а може и да се решават. Друго важно нещо е, че част от хората, които се населват в този район обезселват други райони. Интересно дали има тенденция за такава вътрешноградска миграция и дали някой го взема предвид при управлението на града.

 4. слави Says:

  Мога да ти кажа за скупчените кооперации около улиците Мур и Пирин (двете южни успоредни на Каблешков), както казва Енея , там не е много ясно кой квартал е:) Та там положението е следното – свръхзастрояване, улици за луноходи, липса на всякакви зелени пространства и т.н. За щастие голяма част от построените „модерни“ жилища не са заселени и се надявам да не се заселят никога, защото иначе квартала ни ще си ебе майката окончателно. Аз живея на Мур, почти в началото при Бъкстон и около нас още не са нагазили.


 5. Ходил съм няколко пъти в този квартал и направо се ужасих. Инфраструктурата е под всякакава критика. Просто нямам думи. Да пази Господ от чума, глад и „Манастирски ливади“.

 6. Сашко Says:

  Всеки път като попадна в някой от тия новите квартали, се сещам за SimCity (първата игра).
  Като ти расте града ако нямаш наблизо полиция/пожарна/болница, ако нямаш градинка, ако не са ти подходящи улиците – нищо не правиш.

  И това е само една игра за деца под 16 сигурно? Излиза, че акъла на нашите общинари е като на 8-10 годишно дете,
  щото винаги губят играта. Със всеки нов квартал

 7. ондин Says:

  Живея в Борово от около 4 години. Все по-зле става, по-добре едва ли. Улиците са ужасно тесни, забелязвам сутрин към 9 и на обяд към 12 страшно задръстване В трамвая…не може да се влезне, камо ли да перфорираш билет и т.н. Странно разделение има на кварталите инаистина границите се губят . Блокът , в който аз живея уж се води в кв. Красно село, а в същото време съседния до мен на същата улица е в кв. Борово. Често се случва да кажа, че живея и в красно село, което всъщност е Борово… Не знам къде има детски градини впрочем – май са кът… има училище наблизо, пощенска станция и един милион блокове и магазини.

 8. no alternative Says:

  Има ли улици в квартала – най-големия проблем няма никакви и ставаш кален до ушите, да отбележа и помиярите които на глутници се разхождат тука. няма да е винаги така, защото към каблешков са асвалтирани, но при нас е доста зле все още, естествено аз не си купувам апартамент за днеска и утре, а да живея цял живот в него, а факта, че няма улици само сваля цената, което е удобно за купувачите 🙂
  има ли място за свободно паркиране – при нас на иван сусанин има все още
  има ли улично осветление – има, ама е супер смешно
  има ли (удобен) градски транспорт – със седмака си за половин час на центъра, няма задръствания за него щото се движи по отделна линия, редовен е, като изключим неделята и по тази точка мога да кажа, че съм доста доволен
  има ли общински ясла – незнам
  детска градина – незнам
  училище – да, в бъкстон на симеон радев
  болница – незнам, честно казано
  полицейско управление – да на братя бъкстон и борис, 6-то води се най-голямото в софия


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: