Бебе вкъщи

септември 29, 2008

Ден първи вкъщи – бебето спи и яде, Нина се уморява бързо, а останалите се движим по браунова траектория и вършим нещата със също толкова браунова мисъл. От гледането на бебе ми е останал само общ спомен, а всъщност трябва да се внимава в детайлите.

По някакви закони и наредби още в деня на изписването родителите трябва да извикат лекарят на детето, който го преглежда и, по-полезното, дава съвети за гледането. Част от нещата ги знаех и преди, други ми се сториха прекалено ограничителни, а някои си бяха направо неизпълними. Ето част от нещата, които се различават от предния път:

 • детето трябва да спи на наклонен матрак, заради някакви клапи на някакви дихателни и хранопроводни пътища. По-странното е, че наклона трябва да е 45 градуса?!?
 • мокрите кърпички са всичко друго, но не и полезни – не чистели, причинявали раздразнение, запушвали пори, а заради химикалите с които са напоени дори и алергии. Най-добре било дупето просто да се измива с вода.
 • Капките против колики били няколко марки, но с един и същи състав. Някои родители изписвали капки чак от UK, макар и те да имали същия състав.
 • Идеята да се дава на бебето подсладена вода била порочна. Обяснението за това беше прекалено биохимично, за да го запомня.
 • Кърмачките могат да ядат толкова малко неща, че е по-лесно да се опишат те, отколкото забранените. Забранени са цигари, алкохол, всякакви тонизиращи напитки, всякакви производни на шоколад (тук Нина изхлипа), риби и морски дарове, лук, чесън, всякакви газообразуващи храни, цитруси, мъхести плодове, че дори и домати.  

И един страничен факт, който докторката подхвърли междувременно: Това, че натуралните сокове хич не са натурални е ясно на всички, но според нея голяма част от соковете се правели всъщност от тиква.

Advertisements

7 Коментари “Бебе вкъщи”

 1. надя Says:

  Да ви е живо и здраво момиченцето! Това за докторите, те май всичките са на различно мнение как да се отглеждат бебетата.Изумена съм от всичките новости относно отглеждането на децата в последните години, а по повод кърменето и това какво може и не може да яде кърмачката са меко казано глупости.Нека Нина да си хапва и пийва всичко , което й се прииска(освен цигарите и алкохола)и да си кърми детето спокойно,колкото може по-дълго време(дано да има достатъчно кърма за това).
  Ами, успех в отглеждането на малкото човече и да ви носи много,много радостни грижи и по-малко проблеми!

 2. Ici Says:

  По повод на „забранените“ храни при кърмене – не трябвало да се яде лук, за да не „люти“ на бебето. Бабата на същото това бебе специално е яла лук, докато е кърмела майка му – за да й се усили кърмата според тогавашните разбирания 🙂
  Винаги съм се чудил кой и как измисля тези „трябва“ и „не трябва“ …
  А за натуралните сокове – струва ми се тъпо да си купиш сок от ябълка в кутия, вместо просто да изядеш няколко ябълки

 3. Сви Says:

  Опита ми показва, че всичко казано и написано по темата е „препоръчително“, а не „задължително“. Последна дума има здравия разум и инстикта на родителите за това кое е правилно и кое не.

 4. Niili Says:

  честита рожба и от мен! желая ви най-вече спокойствие и много сън когато можете! слушайте инстинктите си, но `слушайте` и детенце – моята педиатърка казва, че мъничките деца имат отлични защитни механизми от прекалена майчина загриеженост, лекарска компетентност и бабешки напътствия 😀 най-вече – бъдете здрави ис покойни!

 5. deni4ero Says:

  честито и от мене! Живо и здраво да ви е мъничето, а на тая лекарка да й кажете да си бара ушите. Аз също съм яла кромид сутрин, обед и вечер за увеличаване на кърмата и ефкет определено има. Моята педиатърка ми каза така: „То не се опразуват газове на бебето, а на тебе, за тав така говорят“ 🙂 Да си папа жена ти всичко, квото й е сладко. (аз и аз се изказах, ама на – репетирам за свекърва 😛 )

 6. kanew Says:

  Честита рожба. Цял живот да и се радвате.

 7. Графът Says:

  Живи, здрави и много радостни!
  За яденето ясно – вече са казали знаещите. 🙂
  За кърмата – това, което я прави на майката. Лук ли ще е, боза ли – имало е случай и само бирата да помага! Без майтап! Важното е млекце да има за бубата…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: