„По-добър“

септември 1, 2008

Преди година бях в чужбина и по нета научих за катастрофата на Стависки и тогава изказах мнение в блога си, че той е бил длъжен да бъде „по-добър“ човек. По същото време бях решил, че е добре да прочета няколко фентъзита в многото ми свободно време – хем да си запълня времето, хем да обогатя общата си култура в област, която ми беше чужда. Тогава ми препоръчаха книгите на Дж. Р. Мартин, защото там магията почти липсва и защото характерите на героите са необичайно богати като за фентъзи литература – няма чисто добър или чисто лош герой.

Болно ми е да слушам за бащата на Мануела. Болно ми е, че той е пионка в акцията по спасяването на редник Стависки, болно ми е, че той днес беше просто инструмент за откриване на новият телевизионен сезон и подновяване на рейтинг войната Бтв-НТВ. Жертва ли е той не знам, но знам, че ако Мануела беше стигнала там, накъдето е била тръгнала жива и здрава, ние никога нямаше да се интересуваме какво прави баща и.

Животът е кофти стечение на обстоятелствата и удивително прилича на роман на Мартин – малко магия и хора, които нито са лоши, нито са добри.

Advertisements

5 Коментари “„По-добър“”


 1. Е, не са нито лоши, нито добри, а убитото момче гние в гроба си. Недейте така, това е кощунство!

 2. ghibli Says:

  „Пионка“, „инструмент“ – едва ли. Все едно някой го е принудил, изманипулирал да проиграе на хазарт тия хиляди левове? Сам, по собствена воля ги е хвърлил на вятъра.

 3. grigorweblog Says:

  -„пионка в акцията по спасяването на редник Стависки“, защото записът беше излъчен два месеца след записването. Сега се замислям, че в тези два месеца е възможно да са постъпили дарения, които при дадените разкрития едва ли биха постъпили или пък щяха да бъдат контролирани по друг начин.
  -„инструмент за откриване на новият телевизионен сезон и подновяване на рейтинг войната Бтв-НТВ“, защото точно така звучаха въпросите на водещата, особено в края на интервюто – не като желание за разкриване на истината, а по-скоро като хвърлена ръкавица към Бтв.
  -Да, сам ги и е изхарчил и би било гадно, ако е по собствена воля, но ако това е болестно състояние, отключено от стреса, тогава какво?

 4. ghibli Says:

  Тогава няма значение. Ако е човек, а не животно, трябва да има волята да потърси помощ за болестното си състояние. Иначе не заслужава нито съчувствие, нито уважение. Как се харчат сто хиляди на ротативки? Не е станало от един път. Не може да не е осъзнавал какво прави и накъде отива. (Хората, които с липса на контрол са допуснали това, също са виновни, но това е друга тема.)

  Това, че медиите биха използвали максимално случката не би трябвало да е изненада. Още повече че „желание за разкриване на истината“ не присъства в целите им, не и в България, не и при комерсиалните телевизии и вестници. Както Стависки не може да бъде оправдан заради прегрешенията на Горсов, така и Горсов не може да бъде оправдан със стреса, причинен му от Стависки. Всеки трябва да си отговаря за действията.

 5. grigorweblog Says:

  Мда, идеята на постинга беше да изрази това, което казваш в последните две изречения, но не звучи много убедително, защото все пак ми е жал за Горсови…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: