Ако съседката беше нобелов лауреат

август 28, 2008

Ще санираме калкана. От другата страна е обитавана къща със запуснат двор. Собственичката – злобна баба. Първи разговор, в който молим да построим скеле в двора. Сигурни сме, че няма да има пречки. Категоричен отказ с елементи на скандал – ще и изцапаме двора. Втори разговор, в който на дълго и широко обясняваме, че сме коректни съседи и ще държим майсторите да пазят чисто. Категоричен отказ и предложение да пуснем алпинисти. Не издържаме и казваме, че ако пуснем алпинисти, ще им кажем да цапат, колкото могат и тогава няма да сме отговорни за мръсотията. Бригадирът обаче казва, че няма да цапа, че това си е похабен материал. Минаваме на вариант алпинисти. В покрива обаче няма достатъчно голям прозорец, през който да излизат хора и материали. Връщаме се на вариант скеле. Трети разговор. Бабата категорично отказва, защото сме я заплашвали, размахва един черпак, казва, че и загаря манджата и се прибира. Шах. Излиза синът и. Кво става? Искаме да санираме. Ще пазите ли чисто. Да. Давайте. Даже не повярвахме.

Идват майсторите, строят скелето и почват да работят. Трябва им вода. В двора има изключително удобна външна чешма. Предлагам на бабата пари, за да ползваме вода. Категоричен отказ отново. Майсторите носеха кофи с вода откъде ли не, но не и от мивката, която беше на метър от тях.

Ако бабата се казваше Неш и беше открила равновесието на Неш, може би щеше да знае, че ние ще санимараме на всяка цена и нашата стратегия е равновесна, докато нейната не е и че тя при всички положения губи, но в нейния случай не губи минимално.

Ако съседката не беше нобелов лауреат, а просто свестен човек, пак щеше да разбере, че не е хубаво да посрещаш със злоба хора, които се опитават да са коректни.

В България нобелови лауреати няма, за съжаление и свестните хора не са много.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: