Петъчно: Кабади

август 15, 2008

Чудя се на Фелпс що за машина е и как трупа медали и рекорди, но си говорихме с приятели, че той всъщност е много облагодетелстван заради многото плувни дисциплини, които са по 17 за мъже и жени. Чудехме се дали не е редно да орежат малко тези дисциплини и да дадат шанс на някои други спортове, като кабади например:)

Правилата на Кабади накратко: Два тима с по няколко човека играят в поле, разделено на две. Човек, наречен raider, отива от полето на своя тим в полето на другия тим и се опитва да пипне някого и да се прибере в своето поле за 30 секунди. Интересното става, когато raider-а успее да пипне някого, защото тогава от другия тим излиза човек, който се опитва да задържи raider-а в тяхното поле до изтичане на 30-те секунди. Играта е стара и е популярна в Индия и околността.

Wikipedia интерпретира правилото за 30-те секунди като правило raider-а да не поема дъх докато е в чуждото поле. Един колега твърди, че за да удостовери това, raider-aпрез цялото време казва „кабади, кабади, кабади…“:)

А тук има сборен клип, озвучен с жива индийска музика:)

Advertisements

9 Коментари “Петъчно: Кабади”

 1. longanlon Says:

  Да има отделни дисциплини за различните стилове плуване, според мен, е абсурдно.

  Все едно да има различни дисциплини и да се дават отделни медали за бягане 100 м. свободен стил, бягане 100м. на куц крак, бягане 100 м. назад, бягане 100 м. на ръце и т.н.

  Така, както в бягането има един стил, който дава най-добри резултати и всички бегачи го използват, така и в плуването има един стил, с който се плува най-бързо и затова в състезанията свободен стил плувците плуват само бруст. Останалото са изчанчени и измислени стилове.

 2. nervousshark Says:

  Лонг, в свободния стил плуват само кроул.
  А и не може да се сравняват различните стилове плуване с бягането на 100 метра. Който се е занимавал по-сериозно с това, знае за какво става въпрос.

 3. grigorweblog Says:

  @nervousshark: Така е, стиловете си имат особеностите и затова съществуват, но 6 дисциплини са достатъчни – 100м от всяка, една смесена 4 х 100 и една маратонска дължина. Не е като 17:)

 4. cid Says:

  @grigorweblog:
  ха! по 100 м от всеки стил?
  тогава в леката атлетика защо има спринтове от 60 м до бягания 10 000 м?
  не можеш да сравняваш плувец на 1500 м с такъв, който плува спринтовете 50 и 100 м. съвсем различни неща са.
  не знам дали си се занимавал с плуване, но мисля, че не си. когато усетиш във водата натоварването на 100 м и на 1500 м и на 25 км (примерно), тогава ще можеш да разбереш разликата.

  да видим – в леката атлетика за мъже – 100 м, 110 с препятствия, 200 м, 400 м, 1500 м, 3000 с препятствия, 10 000 м.
  щафети – 4х100, 4х200 (не съм сигурен), 4х400…
  а спринтьорите участват и на други дисциплини – примерно Карл Люис беше и рекордьор на дълъг скок. в общи линии – необосновано предложение. 🙂

 5. nervousshark Says:

  Да, общо-взето говорим си петъчно 🙂

 6. grigorweblog Says:

  @cid: Бяганията също са много – 14 + маратон. Личното ми мнение е, че са прекалено много.

  Никой нищо не казва за Кабади:)

 7. tisho Says:

  Ами като гледам с колко много индиици работя в момента, а уж всичките са в Щатите, нищо чудно след някоя друга година да гледаме и Кабади на олимпиадата. Примерно очертава ли се някоя следваща олимпиада да е в Бангалор 🙂

 8. longanlon Says:

  Оф, да бе, кроул, не знам що си мислех за бруст тогава и съм го написал.

  Да, има голяма разлика в различните стилове – както би имало разлика между бягането свободен стил и бягането на ръце или бягането назад. И трите са много различни, ама това не значи, че трябва да са олимписйки дисциплини.

 9. zhesto Says:

  Ехааа, като си представя само някои наши мазни мехливани как играят кабади…ама те всички ще искат да участват в мелето, не може само един.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: