Sicko

юни 27, 2008

Вчера изгледах първата половина от Sicko на Майкъл Мур. Филмът е документален и разглежда здравната система на Щатите. От филма излиза, че в Америка здравето се плаща и то скъпо. Вечерта споделих впечатленията си с един приятел, а в потвърждение той ми разказа историята на наш общ познат.

Човекът имал зъбобол, но се опитвал да изтрае докато се върне в България, защото знаел, че не може да си позволи зъболекарски услуги в Щатите. Една нощ болката станала непоносима и той отишъл в спешно отделение,  където някакъв доктор му казал да си отвори устата и след това пипнал с пръст, а нашият човек изохкал. С това прегледът приключил, докторът си измил ръцете и предписал обезболяващо, а моят познат получил сметка за 600 долара, 400 от които били за това, че докторът го е пипнал с пръст. Въобще разбивката на сумата била абсурдна. Историята завършила в приют за бедни, където извадили зъба на моя познат безплатно.

Хубава или лоша е здравната система на Щатите не мога да кажа, защото освен филма, който представя нещата едностранчиво, нямам друга информация. Все пак е хубаво да се гледат такива филми, защото макар и пропагандни, те разкриват неща, които трудно могат да се научат в нормалното ежедневие.

Advertisements

5 Коментари “Sicko”

 1. longanlon Says:

  Aми аз лично не виждам американците нито масово да измират, нито масово да емигрират…. Всъщност, САЩ е една от страните с най-висока средна продължителност на живота в света, както и страната с най-много и като общ брой и като процент на глава от населението столетници. Освен това медицинските университети там са всепризнати като най-добрите в света (то и 8 от 10-те най-добри в света университета по принцип са в САЩ – другите са оксфорд и кеймбрудж). Вярно, здравеопазването в САЩ е скъпо, но за сметка на това е качествено.

  Единствената друга разлика между системата там и тук, що се отнася до потребителя е, че тук здравната осигуровка ти се удържа задължително от заплатата, докато там си внасяш здравна застраховка ако искаш. Тия във филма Sicko ми бяха много смешни – особено оня с отрязания пръст – цял живот работил и не е платил даже $1 за здравна застраховка и се възмущава как можело да му искат пари за да му зашият пръстите?!? Ами като не даваш, няма да получиш…

 2. kanew Says:

  Ако Майкъл Мур направи филм за българското образование, българското зравеопазване или пък за българското….вероятно ще снима и през цялото време ще е облян в сълзи заради нашата орисия.Впрочем, имаше такива филми, но те са от недоброжелатели на страната ни както казаха някои.

 3. pierrot Says:

  Ще се гледа. Наистина – едностранно представят нещата, но ако можеш да селектираш ще видиш интересни неща.
  За скъпото лечение знам и от брат ми, който живя в Англия и каза, че за прием в държавна болница доста се чака. Всичко е в пари.


 4. В сравнение с америкнаското здравеопазване, българското е доста прилично. Говоря от непосредствен личен опит, а имам и база за сравнение. На много ниско ниво е само българската журналистика, която вече 20 години ни внушава, че сме пълни нещастници, прошляци и въшкари. А един МИСЛЕЩ човек, който има и съответния опит, знае, че българите са най- заможните европейци, които притежават недвижима собственост за стотици хиляди долари.

  Те получават вече и добри пари, защото с един лев в днешна България можеш да купиш стоки, за които в САЩ ще платиш 5- 10 долара. Казано другояче, тъпите журналисти винаги изхождат от фиксирания курс на БНБ, който няма нищо общо с действителността. Пак ще повторя, покупателната сила на един лев се равнява реално на 5- 6 долара.

  Да дам ли конкретни примери? Добре. Тежки, съвършено извършени сърдечни операции се заплащат от нашата здравна каса. Те струват тук 11 000 лв. Същите тези операции струват в САЩ 200 000- 300 000 долара. И няма кой да ти плати. Нямаш ли парите, умираш.

  Една кутия „Кент“ струва в САЩ 6, 5 долара, една чаша отвратително кафе струва 7- 9 долара. И не почвайте да шикалкавите- ама те взимат големи заплати. Взимат на баба ви хурката. Средно статистическият американец взима 40 000 долара годишно. А при тия цени и наемите, респ. ипотеките, които трябва да плащат, това си е едно нищо.

  Впрочем, като не ви харесва България, идете в Америка, бе! Кой ви спира?!


 5. Апостолов, този път си прав! Свалям ти шапка!..
  В началото на месеца, след 8 години в САЩ, си беше дошъл съучиник на сина ми. Събраха се тайфата от МГ-то в Пловдив.Той с жена си, строителни инженери от тук, и двете им деца. Едното беше на годинка,като тръгнаха, а другото се роди там.Работят и двамата, само, че той работи, но плановете и чертежите му подписва друг, а жена му учи и преподава в американски университет. Купиха си и къща. Само, че парите му ги изпрати татко му от тук. Баща му е строителен предприемач у нас. Има цели квартали. Та другите от тайфата, кой мениджър в петролния бизнес, кой мениджър в ИТ бизнеса, кой в банковия или търговския бизнес в София и страната му скриха шапката. Всички са устроени с жилища в Сафия, големи апартаменти или новопостроени къщи около София. Разкарваха го със скъпите си джипове и лимузини, показаха му и нощния живот на столицата и страната, и той се хвана за главата…
  – Какво търся в Щатите? – Вика. – Що си губия времето и младостта? Че тука брат ми, дето няма висше образование и беше „черната овца на семейството“ е по добре от мен! Има си едно кафене, прекарва сервитьорките и си гледа живота…Тука си е рая!!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: