Физично-битов въпрос

май 23, 2008

Преди време писах за онлайн лекциите на един професор по физика от MIT. Тогава успях да изгледам първата лекция, в която той даде следната задачка: Имаме две бутилки свързани в гърлата, като едната бутилка е пълна с вода. Ако се обърнат, водата изтича в празната бутилка много бавно. Въпросът беше какво да направим, че водата да се прелива по-бързо. Отговорът той даде в края на лекцията си. Проблемът е във въздуха в празната бутилка. Професорът разклати бутилките и водата направи водовъртеж, като по средата отвори място за въздуха. Преля бутилките за отрицателно време. Не знам дали го обясних добре, но можете да си изтеглите лекцията и да видите за какво става дума. 

Имам абсолютно идентичен проблем с една мивка. Мивката е с форма на идеална полусфера, като отвора за сифона е в най-ниската точка. Мивката няма преливник. Водата се стича и в един момент покрива сифона изцяло. Тогава се получава гореописаният ефект и водата започва да се отича много по-бавно. Някакви идеи как се оправя това?

Advertisements

5 Коментари “Физично-битов въпрос”

 1. Сви Says:

  Това с въртенето на бутилката за да изтича по добре го видях от един механик в автосервиз. Изглеждаше като магия 😉 Относно мивката – според мен е достатъчно да се сложи една сламка в сифона висока колкото самата мивка – така през сламката би трябвало да излиза въздуха и да освобождава потока.

 2. gregory Says:

  Решението може би е работещо, но някак си не мога да си представя мивка със стърчаща сламка от отвора:) Дали няма някакви специални сифони?

 3. Марин Says:

  Запуших на мивката в къщи преливника и пробвах, пак си тече (завъртане по посока на часовника – Кориолисова сила). Да не би нещо сифонът да е малък, дали няма някаква особеност при мрежичката, тръбата надолу да има странни чупки или просто да е запушена?

 4. беров Says:

  Нямам идея дали ще стане, защото ВиК някак си не ми е стихия, но имам следното предложение:
  Поне на мен ми изглежда, че причината е липса на преливник от където да изравнява налягането и гравитацията да си свърши работата. Какво ще стане ако вземеш сифон (имам предвид джаджата, която е под мивката, има резба и реално при нея е разклонението: една тръба към канализацията, две нагоре – едната от които към коритото на мивката, а другата към преливника). Та тази джаджа, която си има разклонение за преливник – това разклонение да го издължиш и осавиш да стърчи под мифката, но над нивото, от което се стича водата в коритото.
  Принципът на скачените съдове ще свърши работата. Проблемът е ако се запуши откъм канала, защото така или иначе ако го направиш горния фокус няма да има къде чак толкова да вдигнеш нивото на разклонението под мивката.

  Получи се едно объркано обяснение. Леко горзно изпълнение, но мисля че би вършило работа. Друг вариант е да позяпаш по заведения – в Буги-Ууги не бяха ли подобни мивките в тоалета? Вярно че там не мият чинии и едва ли се събира толкова вода, но е възможно по някакъв начин да са намерили решение.

  И още един жокер – водата в мивките в северното полукълбо винаги се завихря обратно на часовниковата стрелка 🙂

 5. беров Says:

  да де, по часовниковата 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: