Козунаци

април 29, 2008

Fugu  е японска риба, която е особено отровна при неправилно приготвяне. В Япония готвачите минават през специално обучение и се сертифицират, за да могат да я приготвят. Изпита на готвачите се състои в приготвяне на рибата и изяждането и. Само 30% минават изпита. Какво става с останалите 70%, пише в Уикипедия.

Българския еквивалент на фугу са козунаците. Те, слава богу, не са отровни, но са доста капризни и трудно се получават в домашни условия. Изпитът за домакините се състои в приготвянето на вкусни козунаци и поднасянето им на родата. Изпитът е колкото кулинарен, толкова и психологически. Първенство на психологическия изпит държи баба ми, която всяка година ни посреща в ведър позитивизъм и разказва, какви чудни козунаци е направила. Повечето жени винаги поднасят козунаците си с разни disclaimer-и от рода ‘маята е турска и не се получи’, ‘печката ми не пече хубаво’, ‘много са го развалили брашното по магазините’ и т.н.

Нина ме изненада тази година, като декларира, че ще меси козунаци. Това за мен означава изнервена и уморена жена, разхвърляна кухня и прекалено отоплена стая. Истината е, че Нина направи най-вкусния козунак, който някога съм ял. Отговаряше на всички критерии за перфектен козунак – сладък, мек, въздушен, късаше се на конци. Рецептата беше от Интернет, а печката – старата Терма в квартирата, така че чудният козунак се дължи изцяло на майсторлъка на Нина.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: