Одит

април 25, 2008

Гледам и слушам Music Idol с по едно око и ухо и в сряда предаването събуди у мен одитора (‘щото такова предаване няма какво друго да събуди). Иван и Андрей ентусиазирано обясняват колко малки били разликите в гласовете и ни призовават да гласуваме. Замислих се кой и как контролира системите за гласуване на телекомите? Каква е контролната среда при стартиране и протичане на гласуването и при броене на гласовете? Какви са мерките които се вземат против манипулации на вота и какъв е шанса някой мтелски администратор от Карнобат да е напомпал гласовете против айтозлията например? Напоследък има толкова промоции и игри със SMS-и, които са тотално непрозрачни и доколкото знам хората изсипват доста пари в такива SMS-и. Дали не е редно да има някаква комисия, която да сертифицира и контролира подобни системи?

Advertisements

9 Коментари “Одит”

 1. LeeAnn Says:

  Ти си одитор на…?
  /Щото и аз, ама сигурно на друго :)/


 2. В същия ред на мисли – кой контролира софтуерите, ползвани по разните състезания за избиране на случаен участник? Винаги се хвалят, че присъства нотариус, но как това гарантира, че наистина е случаен принципа на избор при натискане на кой да е клавиш?

 3. Марин Says:

  Според мен трябва да ги задължат да се „самоконтролират“, т.е. да си платят някой да ги контролира. В момента, в който не го правят, отдолу да пише със средно големи букви – „Организаторите не носят отговорност за верността на вота с SMS-и.“

 4. grigorweblog Says:

  Ирина: Хората с ИТ познания знаят, че случайните числа в машините са псевдослучайни, така че и участникът е псевдослучаен:) Нотариусът в случая е по-скоро за тежест пред таргет аудиторията(защото тези състезания ги гледат баби, а бабите вярват на нотариуси, а не на IT одитори:)
  Марин: И аз нещо такова си представям – годишен одит на системите за гласуване и контролната среда с одит мнение и препоръки. Тези системи и без това генерират ужасяващ оборот. Все няколко хиляди евра за проверка ще им се откъснат някак си.

 5. Benedetto Says:

  Може и да се сложи такава комисия. Ама възниква въпросът – нея кой ще контролира. Щото и в нея може да има някой, дето леля му е от Айтос и мрази тези от Карнобат :).

  Специално на Music Idol съм склонен да мисля, че самите организатори имат нужда от реалните гласове. Най-малкото защото те ще продуцират след това победителя и ще искат той да е любимец на по-голяма част от хората.
  Виж за биг брадър и игрите с печалби, нещата стоят по друг начин.

  А на Иван и Андрей това им е работата. Ако кажат: участник номер 1 има 80% от гласовете в средата на шоуто, кой ще гласува?


 6. grigorweblog, все пак много по-добре е псевдослучаен, от колкото „при натискане на кой да е клавиш нека печелившия номер стане Х“ 😉

 7. grigorweblog Says:

  Benedetto: Не е нужен безкраен низ от контролирани. Достатъчно е да си утвърден одитор. Упражняващите подобни професии членуват задължително в организации, пред които имат моралното задължение да следват някакъв код на професионално поведение. Нещо като лекарите и хипократовата клетва.
  Не разбирам защо разграничаваш Биг Брадър и Мюзик Айдъл. Организаторите може да продуцират победителя след това, но могат да си имат фаворит от сега:)
  Ирина: съгласен!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: