Изравнителни сметки

март 5, 2008

Чета, че „ЧЕЗ“ също ще въвеждат практиката на изравнителните сметки. Така било в Европа. Не знам там как е, но знам защо го правят – хората се борят да направят cost cutting. Как става – съкращаваме звеното с инкасаторите, които са бая народ, outsource-ваме отчитането на външни доставчици и правим отчитането един път на три месеца т.е. разходите по отчитането намаляват три пъти заради увеличаване на периода и вероятно втори път заради конкуренцията и ефективността на външните фирми, които ще предложат по-ниска цена за отчитане.

Това щеше да е ОК, ако не бяха прецакани и инкасатори, и граждани. Инкасаторите си стачкуват, ще видим какво ще направят.

Аз обаче не се кефя на схемата с изравняването, защото тя винаги е в ущърб на гражданите. Ако на третия месец се окаже, че имаш да даваш, се чувстваш кофти и започват съмнения в коректността на доставчика. Ако пък имаш да вземаш, то… „ще имаш да вземаш“ т.е. вземането е толкова трудно, че почти не се практикува. Доста несправедливата практика на „Топлофикация“ (сигурно и на „ЧЕЗ“ ще е такава) беше да ти олихвяват забавените задължения (и то с доста висока лихва), но да не ти олихвяват платените в повече и предварително пари. Оказва се, че доставчиците получават краткосрочен безлихвен кредит от гражданите.

Според мен справедливи в този случай биха били два варианта. При първия те ти олихвяват надплатените пари за съответния период и със същата лихва, която използват при забавени плащания. При втория вариант задължението ти става дължимо в някакъв срок след отчитането, като за това време не ти се начислява лихва за забавено плащане, както и не ти спират тока т.е. аз съм ОК да ме отчитат на три месеца, ако и аз плащам на три месеца:) Всъщност не съм ОК, но това е по-справедлив вариант, отколкото начисляване на фиктивна сума, олихвяването и и спирането на тока като наказание за неплащането и.

Advertisements

6 Коментари “Изравнителни сметки”

 1. kanew Says:

  Според мен е най- добре инкасатора за ток, топла и студена вода да е един и на определена дата от месеца да засича показателите на трите уреда.

 2. grigorweblog Says:

  Това е възможно, ако всички outsource-нат услугите си към една и съща отчитаща фирма или пък ако клиента се абонира за отчитане към една от няколко лицензирани отчитащи фирми, а доставчиците си събират отчетите от всички фирми в края на периода (май се получи като топлинното счетоводство, само че за всичко – ток, вода, топло, газ).

 3. kanew Says:

  Ами да си създадат такава смесена фирма и да outsource-нат услугите си.Иначе, да правиш cost cuttig за сметка на клиентите си е най-малко непочтенно. Защо през юни трябва да плащам ток равен на този през март? Ако семейството в началото на април се изнесат на ранчото? …и още десетки битови задачи от този род.

 4. Ружа Says:

  Аз знам как е в Англия и Франция, поради факта, че съм живяла в първата, а понастоящем във втората държава.

  В Англия ток, вода и газ се закупуват от всеки най- голям супермаркет в града предварително. Когато получаваш квартирата задължително са вкарани минимум 5 паунда аванс за ток, вода и газ от хазяина, които заплащаш веднага, заедно с наема и врътваш кранчетата.

  В жилището си има електронни табла, които ти показват не само консумираното количество, а и изразходваната сума.

  Сам си ги пускаш, сам си ги спираш.

  Искаш да пестиш, правиш го с едно врътване на кранчето и апарата, отчитащ консумацията и движението на парите ти -веднага отчита резултата.

  Като видиш, че ти свършват парите, според уреда пазарувайки в супермаркета си купуваш и ток, и вода, и газ за колкото пари искаш, в зависимост от нуждите ти.

  Няма инкасатори, няма пунктове за плащане, няма опашки от уморени и отегчени хора, които са принудени всеки месец да висят пред някакви гишета, където се покланя чинно на негово величество чиновника, за която среща си е платил и пътни разходи, и е загубил я личното, я работното си време.

  Така е в Англия.Докато си пазаруваш бирата,хляба,мандажата, си купуваш и тока,газта и водата, и дори можеш да си изтеглиш пари в брой от касиерката на супермаркета.В това време домашният ти любимец стои чинно до събратята си в редица, вътре в супермакета и те чака търпеливо.:)

  Да си виждал куче в бг супермаркет?
  Ау, ква гадост, нали? Куче в магазин.

 5. Ружа Says:

  Как е във Франция? Почти същото, само че не купуваш тока, водата и газта от супермаркета, а директно от съответната фирма, с която сключваш договор още със сключеният договор за жилището. Това се прави от агента, предлагащ квартирата като негово задължение.

  В жилището си имаш собствени табла за тока, водата и газта, които сам съхраняваш и наблюдаваш.Те са твои и никой няма достъп до тях и никой не ти звъни на вратата, не ти влиза с кални и мръсни обувки в жилището и т.н.

  На всяко електронно табло във всеки един момент можеш лично да контролираш колко гори всяка отделна лампа, бойлер, хладилник, аспиратор, радиатор, вентилатор или каквото ползваш в момента, дори телевизор или компютър.

  Когато напускаш жилището за по- дълъг период от време сам си изключваш всички системи за ток, вода и газ.

  Ако живееш в блок, на всеки етаж има стая със същите системи, за която имат ключове само живущите на етажа, които в случай на авариен инцидент /пожар,изтичане на газ, наводнение/ съседа може да спре всички системи,включително и твоята, ако си пропуснал да го направиш вътре в твоето жилище на принципа „комшията пали, комшията гаси/,но спасява своето и твоето имущество, ако се случи.

  Плащането става по електронен път и никога няма разминаване между уредите, които са в дома ти и електронната фактура, която получаваш и заплащаш.

  Няма опашки, няма досадно висене, разходи за транспорт и загубено работно или лично време,няма изравнителни сметки, няма лъжа, няма измама. Всичко точно, да ти е драго, че си жив и че не си в България.

  За Либия пък, където живях 15г няма какво да коментирам, защото там пък тока е безплатен. Няма електромери, няма
  инкасатори. Има само безплатна аварийна служба, която отстранява евентуални повреди.

 6. Ружа Says:

  Не ща изравнителни сметки.
  Искам ТОЧНИ сметки.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: